2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

UEFA a térdelésről: Arra kérjük a nézőket, mutassanak tiszteletet!

Az európai szövetség nem teszi kötelezővé és nem is tiltja a gesztust, amellyel egyes csapatok a kirekesztés és a rasszizmus ellen demonstrálnak, de a játékosokat támogatja, és a fütyülést "nem szereti".

Az angol szövetséggel együtt minden angol szurkolót arra kért az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy tanúsítsanak tiszteletet azok iránt a játékosok iránt, akik féltérdre ereszkedve tiltakoznak a kirekesztés és a rasszizmus ellen a foci-Eb meccsei előtt – írja a Daily Mail.



Az UEFA jelezte: ragaszkodnak a zéró toleranciához a rasszizmussal szemben, és nem tiltják a játékosoknak, hogy térdre ereszkedve támogassák az emberek közötti egyenlőséget.

Arra kérjük a nézőket, hogy mutassanak tiszteletet”

– foglalt állást a szervezet.

Bár az újság az angol válogatott szurkolói miatt kérdezte meg az UEFA-t – miután az országban a sajátjaikat fütyülték ki a lelátóról, amikor letérdeltek –, az ügynek magyar vonatkozása is van, a keddi Írország elleni felkészülési mérkőzésen ugyanis a budapesti nézők is fütyültek, amikor a vendégjátékosok letérdeltek.

A magyar futballisták állva maradtak, és a mezükön olvasható respect (tisztelet) feliratra mutattak. Hogy nem fognak féltérdre ereszkedni, már előre bejelentette a Magyar Labdarúgó-szövetség. Közleményükben arra hivatkoztak, hogy „az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.” A UEFA közleményéből most mégis az derül ki, hogy nincs baja a gesztussal.

 A kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnököt is kérdezték a térdelésről. „Van határozott véleményem, ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok” – jelentette ki.

Amikor azt tudakolták tőle, mit szól az ír játékosok kifütyüléséről, amire azt felelte, hogy nem kell provokálni a házigazdát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató