2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dráma: Kettészakadt a DK, a Gyurcsányból kiábrándult kommunisták új pártot alapítottak

Valódi Demokrata Párt néven új formációt alapítanak a III. kerület volt DK-s politikusai – adta hírül A Kerület című lap, amely információi alapján Hazai Iván András, Óbuda-Békásmegyer volt alpolgármestere a képviselő-testület egészségügyi bizottságának korábbi elnökével, Rózsa László Péterrel lép szövetségre azt követően, hogy január végén egyszerre léptek ki a Gyurcsány-pártból. A két DK-s politikus akkor személyes okokkal indokolta távozását. Később azonban Hazai mesélt, pontosan miért lépett ki posztjából.

Hazai Iván András, a volt alpolgármester kijelentette: a Demokratikus Koalíció mára már nem az a demokratikus párt, amelyet egykor képviselt.

Meglátásom szerint egy szűk vezetői réteg dönt mindenről, és ez által nem hagyják érvényesülni a demokráciát a pártban. Szembesültem többször, hogy a DK-ban, aki elér egy magasabb politikai pozíciót, azzal elszalad a ló. Nem kicsit, nagyon! – vallotta be a politikus, aki azt is leírta, Gyurcsány Ferencben csalódott a legnagyobbat.

Véleménye szerint ugyanis felháborító, hogy a pártvezetés legitimált egy olyan pártot, amelyik néhány éve még a legszélsőségesebb, gyűlöletkeltő kampányt folytatta, akikkel szemben a DK állt ki a legradikálisabban. A baloldali politikus – akit állítólag Gyurcsány megfenyegetett a távozása miatt – azt is beismerte, csak egy eszköz volt a pártvezér számára, mint sokan mások, akik hasonlóan csalódtak a DK jelenlegi politikájában és vezetésében. Sajnos az a helyzet – tette hozzá –, hogy amikor profivá válik egy párt, mint jelenleg a DK, akkor ezek szerint megváltoznak az emberek a pártban, és ezáltal elveszni látszik a párt lelke. Hazai végül azt is sérelmezte, hogy Kiss László, a III. kerület polgármestere egyértelműen kijelentette, hogy az idősebb képviselőkre a jövőben nincs szükség, és  a következő önkormányzati ciklusban nem számít rájuk, cserben hagyva ezzel az idősebb korosztály szavazóit is. A pártalapításról egyelőre nincs konkrétum, csak annyi bizonyos, hogy Rózsa a párt ügyvezető elnöke lesz, rajta kívül pedig felesége, Rózsáné Gulyás Dóra is alelnöki tisztséget fog betölteni – írja a Magyar Nemzet. A Valódi Demokrata Párt jelenleg bejegyzés alatt áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató