2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

LMBTQ közlemény: A Fidesz öngyilkosságba kergeti a homoszexuálisokat

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, végre meglépték Orbánék azt, amire a magyarok többsége várt. El a kezekkel a gyermekeinktől. Most változtatások nélkül közölnénk, még akkor is, ha tudjuk, hogy dühítő lesz olvasni ezeket a sorokat, hogy a teljes lmbtq lobbi magyar helytartói milyen közleményt adtak ki emiatt.

 

Az írás a Háttér Társaság oldalán jelent meg:

 

A szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozná a Fidesz  egy új, az orosz propagandatörvényre hasonlító javaslattal, amivel betiltaná az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat. A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, 30%-uk meg is kísérelte azt. Az új törvényjavaslat tovább mérgezné a közvéleményt. 

Még szorosabbra fűzné a keleti szálakat a Fidesz: a gazdasági érdekeik kiszolgálásához most a szólásszabadságot és az LMBTQ gyerekek érdekeit dobnák tűzbe. A magyar kormány rendszeresen vétózza meg a Kínát illetve Oroszországot elítélő Európai Uniós nyilatkozatokat, és másolja azokat a diktatórikus modelleket, amik szembe mennek a magyarok többsége által fontosnak tartott európai értékekkel. Most orosz és kínai mintára fordul a saját állampolgárai ellen a kormány. 

Az orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz: a melegség vagy a transzneműség megjelenítését tiltanák meg az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak. Pedig a melegség, biszexualitás vagy transzneműség nem az illető 18. születésnapján lapul ajándékpapírban: a szexuális irányultság és nemi identitás minden személy természetes tulajdonsága. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és affirmatív támogatáshoz. Nekik is joguk van megkapni a személyiségük teljes kibontakoztatásához szükséges oktatást, nevelést: beleértve a szexuális edukációt és családi életre nevelést is. Ahogyan az EJEB is hangsúlyozta: az ilyen jogszabályok csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel. Az iskolai zaklatásnak is jobban ki lesznek téve, pedig a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport 2020-as felmérése szerint a válaszadó tanárok több mint fele tapasztalt a diákjai között LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulásokat. Ezek a sztereotípiák épp olyan érzékenyítő, informatív képzésekkel enyhíthetők, amelyeket a kormány betiltana. 

A Háttér Társaság 2017-es Országos Iskolai Környezet Kutatása szerint az LMBTQI fiatalok több mint felével fordult már elő, hogy szexuális irányultsága miatt nem érezte magát biztonságban az iskolában, 37%-uk pedig a nemi önkifejezésük miatt. Az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták verbálisan a szexuális irányultsága miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Fizikai bántalmazás az LMBTQI diákok 13%-át érte az iskolában szexuális irányultsága, 10%-át pedig nemi identitása vagy nemi önkifejezése miatt: megütötték, megrúgták vagy valamilyen tárggyal megsebesítették őket.

„Ötödikes koromban az osztálytársaim megtudták, hogy meleg vagyok. Sajnos nem volt valami elfogadó osztályom. Megvertek, vonalzót törtek el rajtam, cipővel dobáltak. Hatodikos koromban kerültem egy másik iskolába, ahol hazafelé menet vertek meg. Rendőrségi ügy is lett belőle. Így megint másik iskolába kerültem, de ugyanúgy folytatódtak a fenyegetőzések attól a fiútól, aki megvert. Többször volt öngyilkossági kísérletem” – számolt be a kutatás egyik megkérdezettje. 

S ha az iskolai környezet nem elfogadó, a társadalmi kisebbségekhez tartozó diákok körében aránytalanul magas a korai iskolaelhagyás (amit szintén a Fidesz által a tankötelezettség 16 életévre levitele tesz lehetővé). Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 elején közölte: lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására; a magyar kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTQI gyermekek védelmében. Ezzel szemben most a kormány magára hagyná az LMBTQI fiatalokat: ellehetetlenítené azokat az érzékenyítő képzéseket, beszélgetéseket, amelyek az elfogadást segítik elő. Az államnak védenie kell a gyerekeket és természetesen az LMBTQI fiatalokat is. 

Oroszország 2013-ban fogadta el azt a propagandatörvényként elhíresült jogszabályt, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. A törvény életbe lépése óta az országban tovább nőtt a homo- és transzfóbia: LMBTQI emberek nyilvánosan meg sem említhetik a szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat, ami így a szexuális és nemi kisebbségeket övező stigmát, sztereotípiákat és láthatatlanságot növeli, nagyobb mértékű hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, és az LMBTQI személyek közötti öngyilkosság aránya is nőtt. Az orosz közigazgatás alá tartozó Csecsenföldön 2017 óta üldözik a melegeket állami utasításra: a rendőrök és hatóságok módszeresen kutatják fel az LMBTQI embereket, hogy aztán elhurcolják és megkínozzák őket. A csecsen elnök arra hivatkozva tagadja az LMBTQI emberek rendszerszintű megsemmisítésére fókuszáló tevékenység létezését, hogy Csecsenföldön nem is léteznek LMBTQI emberek, ezért nem is lehetne üldözni őket. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017-ben már kimondta, hogy jogsértő az orosz propagandatörvény: megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. Kínában kényszermunkatáborba vetik az LMBTQI közösség tagjait, de ami azt illeti, az ujgurokat, a keresztényeket, és mindenki mást is, aki nem tetszik az állampártnak. 
 

A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt. Az ILGA-Europe kutatása is kimutatta, hogy LMBTQI fiatalok túlnyomó részben azért követnek el öngyilkosságot, mert kilátástalannak gondolják a helyzetüket: a családon belül, oktatásban, kortársi vagy vallási közösségükben tapasztalt kirekesztést és zaklatást elviselhetetlennek tartják. A magyar állam most arra készül, hogy fokozza az LMBTQI fiatalok szenvedését, hasonlóan azokhoz az autokratikus berendezkedésű államokhoz, amelyekkel a kormány egyre barátibb viszonyt ápol. 

Felszólítjuk a kormánypárti képviselőket, hogy vonják vissza a módosító javaslatot, és az ellenzéket, hogy a törvényjavaslatot ebben a formájában ne szavazza meg.

Aláírók: 

Amnesty International Magyarország
Budapest Pride 
Háttér Társaság
Magyar Helsinki Bizottság
Labrisz Leszbikus Egyesület
LMBTQI személyek szülei és hozzátartozói csoport
Prizma Transznemű Közösség

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató