2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó sértőnek nevezte Obama Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit

Magyarországon az emberek demokratikus választáson mondhatják el, hogy mit gondolnak múltról, jövőről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.



 
Amint arról korábban beszámoltunk, Barack Obama volt amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a demokrácia milyen gyorsan válhat autoritarizmussá, példaként Lengyelországot és Magyarországot hozva fel.

„Az antidemokratikus Amerika nem egy csapásra fog létrejönni, hanem lépésenként. Ha megnézzük, mi történik olyan helyeken, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek nyilvánvalóan nem ugyanazokkal a demokratikus hagyományokkal rendelkeztek, mint mi, hisz azok nem voltak annyira mélyen gyökerezőek, mint nálunk. Pedig nemrég 10 évvel ezelőtt demokratikus államok voltak, és most lényegében tekintélyelvűvé váltak” – mondta Obama.

„Barack Obama természetesen minden tiszteletet megérdemel, hiszen hogyha egy politikust kétszer egymás után megválasztanak az Egyesült Államok elnökének, akkor nekünk az iránt a tiszteletünket ki kell fejezni” – kezdte mondandóját Szijjártó. A külgazdasági és külügyminiszter a kölcsönös tiszteletre hívta fel a figyelmet, majd hozzátette:

Azt kell mondanom, hogy sajnos ebből az interjúrészletből pontosan ez a tisztelet, ami hiányzik. 

Azt gondolom, ha nem tudjuk a kölcsönös tisztelet talajára visszavinni a nemzetközi politikát akkor nem biztos, hogy túlságosan szép korszak köszönt majd a világra”. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató