2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Tíz évre szóló jóvátételi programot hirdetett a bűnök miatt Kamu Geri

Karácsony Gergely, a miniszterelnök-jelölt főpolgármester bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját szombat délelőtt Budapesten, a mozgalom alapítóinak Változás és Jóvátétel című rendezvényén. Karácsony, aki május 15-én jelentette be, hogy elindul az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelölti előválasztásán, az alapítókkal együtt ismertette a jóvátételi programot.

Az első tíz évre vonatkozó jóvátételi program első kilenc pontja:

-A rabszolgatörvény eltörlése – új munka törvénykönyvet
-Oktatás: az oktatási rendszerből lemorzsolódott, végzettség nélküli fiataloknak második esély, célzott programok a továbbképzésükre, például szakmunkás-oklevél vagy az érettségimegszerzésének a lehetősége
-A közmunkabért felemelik a minimálbér szintjére
-Egyeztetés kezdése a CEU visszahozása érdekében. Visszaállítani az egyetemek autonómiáját
-Új egyházszabályozás: szabad egyházak segítése, az egyházi státuszukat vesztett, intézményfenntartó munkát végző egyházak kárpótlása
-Az állami iskolák támogatásának felemelése az egyházi iskolák szintére
-Felülvizsgálják az állami földprivatizáció folyamatát és eredményeit
-Újraszabályozzák a trafikpiacot: bárki nyithasson trafikot
-Rokkantnyugdíjasok kárpótlása

A mozgalom neve arra utal, hogy Karácsony szerint ők a társadalmat „kiszipolyozó” „szűk elittel” szemben álló, magára hagyott 99 százalékot képviselik. Karácsony azt mondta: nem szeretné, hogy a miniszterelnök-jelölti verseny ígéretlicit legyen arról, hogy ki hány nap alatt zárja börtönbe Mészáros Lőrincet, és ő Hankiss Elemér szellemében arra tett kísérletet, hogy gondolkozzon Magyarország jövőjéről.

Ez nem maga a teljes választási program, hanem – ahogy Karácsony mondta – annak a „zászlóshajója”, az első és legfontosabb része.
Karácsony szerint az Orbán-rendszer lépésről lépésre lerombolta a demokráciát, a köztársaság intézményeit, és az elmúlt 12 év tanulsága, hogy ezt azért tehette meg, mert nem volt elég fontos elég sok embernek a köztársaság, mégpedig azért nem, mert a köztársaság „nem szolgálta kellően az emberek igazságérzetét”.

Ezt, az emberek igazságérzetét szolgáló módon kell helyreállítani a károkat, amiket az Orbán-rendszer okozott, „az újraegyesítés első lépése” a jóvátétel – erről beszélt Karácsony a rendezvény indulásakor.

 
A programismertető rendezvényt Osvárt Andrea színésznő moderálta. A kiszolgáltatottságról beszélt Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja, a kiváltságosság témáját vitte Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az automómiáról szóló blokkban az önkormányzatok oldaláról Nemény András, Szombathely polgármestere és Polyák Gábor jogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szólalt meg, utóbbi a sajtószabadságról beszélt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató