2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi migránstábor felgyújtói

Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság azt a négy afgán menedékkérőt, aki 2020 őszén tüzet okozott a görögországi Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban, amely ezután porig égett.

 A híoszi törvényszék szándékos gyújtogatásban mondta ki bűnösnek a négy vádlottat - mondták el ügyvédeik, hozzátéve, hogy rögvest fellebbeznek az ítélet ellen. Megítélésük szerint védenceik nem kaptak tisztességes tárgyalást. Felrótták például a hatóságoknak, hogy hármuknak is papírja volt arról, hogy letartóztatásukkor 18 év alattiak voltak, de ezt a bíróság figyelmen kívül hagyta. A vádlottak azt is sérelmezték, hogy az eljárás jórészt egy másik afgán menedékkérő tanúvallomására épült, aki azonban nem volt jelen a pénteki meghallgatáson, s szerintük azért vallott ellenük, mert ők a síita hazara kisebbséghez tartoznak, ő pedig szunnita és a pastu etnikum tagja.

A szigeten található Mória menekülttábor a legnagyobb volt Európában. 2013-ban nyílt meg, és a 2015-ös migrációs válság után mintegy 10 ezer embert helyeztek el ott, mielőtt 2020. szeptember 8-án és 9-én két tűzeset miatt teljesen megsemmisült. Márciusban már született egy ítélet a tűzeset ügyében. Akkor a leszboszi bíróság ötéves börtönbüntetést szabott ki két menedékkérőre, akiket szintén felelősnek találtak a tűz kialakulásában. Ők a bűncselekménye elkövetésekor még 18 év alattiak voltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató