2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Joe Bident az édesanyjára emlékezteti II. Erzsébet királynő

Vasárnap késő délután egy tea erejéig találkozott egymással II. Erzsébet brit királynő és Joe Biden amerikai elnök.

A találkozóra a G7 cornwalli meetingje után került sor, amelynek pénteki megnyitóján a két vezető már röviden találkozott egymással. A BBC szerint az egész találkozó a formalitásokkal együtt mindössze egy órán át tartott.

Az amerikai elnököt gránátosok díszőrsége fogadta a windsori kastély udvarában, akik tisztelegtek neki és itt találkozott a királynővel. Ezután mindkét ország nemzeti himnuszát lejátszották, majd az állami vezetők megszemlélték, amint a katonák elvonulnak. 

Joe Bidennek és feleségének ezután a királynő udvarhölgyét, Annabel Whiteheadet is bemutatták, majd a kastély „Tölgyfaszobájában” (Oak Room) egy teát is megittak. 

A találkozó után Joe Biden közölte, hogy viszonzásaképp ő is meghívta a királynőt a Fehér Házba, valamint azt is közölte, hogy a teázás közben többek közt Vlagyimir Putyinról orosz és Hszi Csinping kínai elnökről is beszélgettek. 

Remélem, nem veszi sértésnek, de az édesanyámra emlékeztetett külsőleg és a kedvessége miatt is 

– mondta a királynőről az amerikai elnök. 



Erzsébet királynő – aki idén ünnepelte 95. születésnapját – már összesen 14 különböző amerikai elnökkel találkozott. Egyedül Lyndon B. Johnson volt az a 20-21. században megválasztott elnökök közül, akivel nem találkozott. 

Legutóbb 2019-ben, a Buckingham Palotában fogadta az amerikai elnököt, Donald Trumpot, akivel szintén megivott egy teát. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató