2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

„Megbasztam az albán anyátokat” - szigorú büntetést kértek az osztrák csatárra

Sportdiplomáciai feszültséget okozott az osztrák válogatott szerb származású futballistája, Marko Arnautovic, aki gólöröme közben nacionalista szövegekkel hergelte az ellenfeleket. Az északmacedónok szigorú büntetést várnak az UEFA-tól.

Ausztria vasárnap kezdte meg szereplését a futball-Eb-n, és 3-1-re le is győzte Észak-Macedóniát. A meccs hajrájában Arnautovic szerezte a harmadik osztrák gólt, majd a gólját ünnepelve kiabálni kezdett. A szerb Informer szerint többek között azt ordította az északmacedón Ezgjan Alioszkinak, hogy:

„Megbasztam az albán anyátokat.”

Az osztrák válogatott csapatkapitány, David Alaba elég gyorsan kapcsolt, megpróbálta a szó szoros értelmében befogni Arnautovic száját, de elkésett vele, az északmacedón futballszövetség pedig azt várja az UEFA-tól, hogy megbüntesse az osztrák csatárt.

Az ügy hátterében a régóta kiélezett szerb–albán viszony áll. Az egykor Szerbiához tartozó, de jelentős számú albán lakossággal bíró Koszovó miatt a futballpályákon is rendszeresen megy az üzengetés. Észak-Macedónia pedig úgy jön a képbe, hogy ebben az államban is jelentős, körülbelül 25 százalékos az albán népesség aránya. Az előbb említett Alioszki is az albán kisebbséghez tartozik.

Arnautovic azóta már elnézést is kért kirohanásáért, de azt tagadja, hogy nacionalista lenne. „Tegnap este elhangzott néhány túlfűtött kifejezés a játék hevében, amiért elnézést kérek. Különösképpen a északmacedón és albán barátaimtól. Egy dolgot szeretnék tisztázni: nem vagyok rasszista. Szinte minden országból vannak barátaim, és kiállok a sokszínűségért. Aki ismer, tudja ezt rólam” – írta hétfőn egy Instagram-posztban a játékos.

A bocsánatkéréssel nem biztos, hogy sokra ment, mert az európai szövetség is tárgyalhatja az ügyét, és nem kizárható a büntetése sem – a kivizsgálási procedúrát már meg is kezdték az UEFA-nál. Az UEFA fegyelmi szabályzata szerint minimum tízmeccses eltiltás jár rasszista vagy etnikai sértésért. A 2018-as világbajnokságon a svájci válogatott albán származású játékosai, Granit Xhaka és Xherdan Shakiri végül pénzbüntetést kaptak azért, mert Nagy-Albánia jelképét, a sast mutatták.

„Az Északmacedón Futballszövetség elítéli Marko Arnautovic osztrák játékos nacionalista kitörését, amit a gól után Ezgjan Alioszkinak címzett. Tájékoztatásul közöljük, hogy hivatalos levelet nyújtottunk be az UEFA-hoz, amelyben Arnautovic legszigorúbb büntetését követeljük” – írta közleményben az északmacedón szövetség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató