2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Pár nap múlva véget ér a magyar határzár

A jelenlegi tervek szerint amennyiben a világjárvány nem vesz váratlan negatív fordulatot, Magyarország június 24-től megszünteti a belső schengeni határokon a határok őrzését, megnyithatja a belső lezárt határokat - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán. Vagyis több mint 9 hónap után állhat vissza a helyzet a magyar határokon.

A tárcavezető azok után tartott sajtótájékoztatót, hogy a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki magyar párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás - elnökeivel tárgyalt. Ezen a megbeszélésen előkerült a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatti korlátozások során bevezetett határzár ügye is, a pártok képviselői kérték újra lehessen normálisan átjárni Szlovákia és Magyarország között.

Szerinte ennek az első lépése az volt, hogy sikerült megállapodni a szlovák kormánnyal arról, hogy átkelhessenek a határon az oltással rendelkező szlovák és magyar állampolgárok a kétoldalú egyezménynek köszönhetően.

De még egy jó hírt tettem ezen kérésekre reakcióként - ismerte el a tárcavezető.

A jelenlegi tervek szerint amennyiben a világjárvány nem vesz váratlan negatív fordulatot, akkor június 24-étől meg tudjuk szüntetni a belső schengeni határokon a határok őrzését és meg tudjuk nyitni a belső határokon a jelenleg lezárt határokat

- fogalmazott a miniszter, aki Európa legeredményesebb oltási kampányának nevezte a magyart. Szerinte a magyarok inkább többé, mint kevésbé vannak biztonságban. Ezért tehet Magyarország egy újabb lépést a normális élet irányába.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Magyarország és Szlovákia közti 35 határátkelőhely közül csak 19 működik, és ha sikerül végrehajtani ezt a döntést, akkor végre minden határt keresztező úton lehet majd közlekedni a két ország között.

Arról is beszélt, hogy a terveik közt szerepel az is, hogy már hamarosan lehetővé teszik, hogy a Magyarországgal határos megyékben, régiókban élők Magyarországon vehessék fel a koronavírus elleni oltást. 

Ez független lenne a határon túl élő emberek nemzetiségétől - mondta Szijjártó Péter. Egymásra vagyunk utalva, erre mutatott rá a járvány, ezért Magyarország érdeke, hogy a határ menti régióban is védettek legyenek az emberek - magyarázta a hátteret. Azt, hogy ez mikor következik be, nem mondott pontos dátumot, de folyamatban van, Pintér Sándor belügyminiszter dolgozik a részleteken. Elég oltóanyag van ugyanis - részletezte.

 

Forrás: portfolio.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató