2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Így kell ezt! Kikerült a transznemű fiatalról szóló film a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

Május 31-én még büszkén jelentette be a Nemzeti Filmintézet, hogy nyolc magyar film premierjét is a hajdani Filmszemle legújabb megtestesülésén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják meg. Ezek között volt Bakony Alexa dokumentumfilmje, a Tobi színei is.



"A Tobi színei egy olyan, lánytestben született kamasz élettörténetét követi éveken keresztül, aki nem tud azonosulni a születési nemével. A film megmutatja azt a pillanatot is, amikor elfogadják a hivatalos kérelmét a neme és a neve megváltoztatására. (A magyar kormány azóta megtiltotta, hogy valaki így tegyen: már nem változtatható meg a név akkor sem, ha akár nemi korrekciós eljáráson is átesett a transznemű ember.) A Tobi színei megmutatja, milyen dilemmákkal szembesül, aki nem tud azonosulni a nemmel, amellyel született, és hogyan állnak ehhez a kérdéshez a szülei és más családtagjai." - írja a "független" HVG.

 A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program – által szervezett fesztivál programjából azonban időközben minden további közlemény nélkül kikerült a film (még azelőtt, hogy a kormány elfogadta volna a pedofilellenestörvényt, amely megtiltja a homoszexualitás és a nemváltás bemutatását a 18 éven aluliak számára).

Sajnos azonban nem tűnik el a kínálatból, a Tobi színei című filmet így a fesztivál után, július 1-jén lehet majd először látni a mozikban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató