2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bíróság elé kerül Niedermüller bitcoinbányász exkollégájának ügye

Szabálysértési tárgyalás lefolytatására vár a DK-s bitcoinbányász, Borka-Szász Tamás ügye – értesült a Magyar Nemzet.

A 48 éves képviselőnek az erzsébetvárosi önkormányzat épületében lévő irodájában 2020 októberében tartott házkutatást a rendőrség. Az ügy nyomozását lezárták; a baloldali politikusnak szabálysértési értékre elkövetett lopás gyanúja miatt kell bíróság elé állnia. Mint ahogy arról mi is írtunk, hatalmas botrányt keltett, amikor Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármesterének közvetlen kollégája az önkormányzat épületében lopott árammal bányászott bitcoint.

Borka-Szász Tamás lemondott VII. kerületi képviselői posztjáról és a Demokratikus Koalícióból is kilépett, hogy mentse pártját a botránytól, azonban a sajtó felvetette, hogyan folytathatta titokban illegális tevékenységét egy olyan irodában, ahová a Niedermüller Péter polgármester vezette önkormányzat bármely munkatársa beléphetett. Az ügy miatt 2020. október 16-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tartott házkutatást, de a nyomozást időközben átvette a BRFK, mivel az derült ki, hogy az áramlopással okozott kár nem éri el a bűncselekményi minősítés értékhatárát.

A Magyar Nemzet megkeresésére a BRFK kommunikációs osztálya arról tájékoztatott, hogy a tulajdon elleni szabálysértés miatt indított előkészítő eljárásban az eljárás alá vont 48 éves férfit 2021. június 2-án meghallgatták, a keletkezett iratokat június 7-én a Pesti Központi Kerületi Bíróságra megküldték.

A Fővárosi Törvényszék sajtószolgálata elárulta, hogy az ügyben keletkezett iratokat június 8-án megkapták, ugyanakkor ezidáig nem tűztek ki tárgyalási napot a per bírósági eljárás lefolytatására. A programozó végzettséggel is rendelkező bitcoinbányász-expolitikus így azonban meglehetősen olcsón megúszhatja az ügyet, mivel a szabálysértési eljárásban enyhítő körülményként kell értékelni, ha az elkövető megtéríti az okozott kárt, amely ebben az esetben egészen biztosan nem haladja meg az ötvenezer forintot.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató