2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbáni „maffiaállamról” beszélt Soros György

„Amikor 30 évvel ezelőtt a CEU-t megalapítottam, úgy hittem, hogy az Európai Unió magának a nyílt társadalomnak a megtestesülése, és követendő példa a világ számára”– fogalmaz a milliárdos.

Online bejelentkezéssel üdvözölte június 18-án az immár nagyrészt Bécsbe költözött Közép-Európai Egyetem (avagy a CEU) végzőseit Soros György, az egyetemet megalapító amerikai-magyar milliárdos – írja az azonnali.hu.

A beszéd szövege az egyetem honlapján előre megjelent. A köszöntőből nem maradt ki a Magyarországon és az Európában kialakult politikai helyzettel kapcsolatos véleménynyilvánítás sem.

„Kétségtelenül eseménydús és tapasztalatokkal teli éveken vagytok túl. (…) megismerhettetek két országot is:

Magyarországot, amelynek vezetője büszke arra, hogy feltalálta az illiberális demokrácia fogalmát, de aki a legtöbb ember szerint inkább egy maffiaállam alapítója,
és Ausztriát is, ami az Európai Unió egyik működő demokráciája” – fogalmazott beszédében Soros.

A köszöntőben természetesen a nyílt társadalomról, valamint az Európai Unióról is esett szó. 

Amikor 30 évvel ezelőtt a CEU-t megalapítottam, úgy hittem, hogy az Európai Unió magának a nyílt társadalomnak a megtestesülése, és követendő példa a világ számára.


Azóta a történelem nagy fordulatot vett, a rossz irányba fordult.” 

Soros szerint a tekintélyuralmi rendszerek egyre erősebbek lesznek. „Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy ezt a trendet meg tudjuk fordítani” – tette hozzá.

A beszéd utolsó részében Kína és a mesterséges intelligencia került fókuszba. A milliárdos szerint 

a mesterséges intelligencia olyan, ellenőrzésre alkalmas eszközöket produkál, amelyek nagyban segítik az olyan rezsimeket, mint Hszi Kínája, de amelyek a mi társadalmainkra is halálos veszedelmet jelentenek.


„Kína szerepe, a növekvő egyenlőtlenség és a klímaváltozás azok a problémák, amelyekkel a CEU diplomásainak szembe kell majd nézniük, bárhová is kerülnek. Az új problémákra új megoldások kellenek, és ez ki is jelöli számunkra munkánkat” – zárult a beszéd érdemi része.

Címlapképen: A CEU által közreadott képen az intézmény alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató