2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Több mint 23 millió forintot kapott a TASZ, hogy tüntetőknek nyújtson jogsegélyt

Több mint 23 millió forintot kapott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy tüntetőknek nyújtson jogsegélyt a 2021-es és a ’22-es választási évben. A szervezet a járvány ellenére jelentős összegből, összesen 275 millió forintból gazdálkodhatott tavaly. Ebből futotta arra is, hogy megkezdjék vidéki hálózatuk kiépítését, és többek között olyan aktivistákat képeznek, akiknek szembe kell nézniük a kihívásokkal, amiket a nacionalizmus Európa-szerte megfigyelhető újjáéledése (…) támaszt.

Több mint 23 millió forintot kapott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy tüntetőknek nyújtson jogsegélyt a 2021-es és a ’22-es választási évben az egyesület beszámolója szerint. A pénzt a Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózata (INCLO) folyósítja, amely rendszeresen nyújt támogatást a TASZ-nak a „Protecting the Right to Protest” program keretében. Az INCLO legutóbb 2018-ban ítélt meg a társaságnak több mint 43 millió forintot, amit az 2019-ben, az európai parlamenti és az önkormányzati választások évében, valamint 2020-ban használhatott fel – írja az adatradar.hu. A TASZ beszámolója alapján úgy tűnik, ezek az összegek fedezték például az MTVA székházába betörő baloldali politikusok és a Hadházy Ákos Clark Ádám téri dudálós tüntetésén megbírságoltak képviseletében eljáró ügyvédek munkadíját. De érdemes megemlíteni azt is, hogy a liberális jogvédő szervezet saját bevallása szerint aktívan támogatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átszervezését övező, és erősen átpolitizált demonstrációkat. Ahogy írják : Büszkén vettünk részt az SZFE dolgozóinak sztrájkját támogató jogi csapatban. A társaság külön aloldalt tart fent a honlapján, amin részletesen bemutatják, miként lehet és érdemes tüntetést szervezni; mi a teendő egy demonstráció előtt, közben és utána; de a polgári engedetlenségről, tehát a nyílt jogsértésről is megtalálható rajta egy terjedelmes beszámoló. Ebben jó példaként azt az esetet emelik ki, amikor a 4K! mozgalom egyik tagja pár éve egy borítékban bevitte az adóhatóságnak 1 gramm marihuána áfájának összegét, majd az irodaház előtt elszívta a füves cigit.

A TASZ egyébként a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság ellenére nem zárt rossz évet. Az eredménykimutatásuk szerint 2020-ban az előző évihez képest negyvenmillió forinttal több támogatást, összesen 275 millió forintot kaptak a különféle programjaikra, valamint a működési költségeik fedezésére. Legbőkezűbb finanszírozójuk Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata és a Sigrid Rausing Trust. Az OSF tavaly 103 millió forintot utalt át az egyesületnek, amely mindeközben vidéki hálózata kiépítésébe kezdett.

[S]zükségét érezzük, hogy a tenni akaró, aktív, demokratikus értékeket valló emberek cselekvését és egymáshoz, illetve a TASZ-hoz kapcsolódását segítsük. Emiatt aktív közösségeket szeretnénk a vidéki irodáink köré, akik helyi társadalmi bázist biztosítanak nekünk, mi pedig tudást, lehetőséget nyújtunk nekik
– olvasható ezzel kapcsolatban a társaság honlapján. A közhasznúsági beszámolójukban ugyanerről így fogalmaznak: helyben szeretnék segíteni azokat a bátor polgárokat, akik nem félnek a kormánytól, akik ellenszélben is kiállnak a jogaikért – a sajátjukért és másokért is. 2020 őszétől Debrecenben, Pécsett és Szegeden tartanak időszakos ügyfélfogadást, és a közhasznúsági jelentésük szerint idén megnyitják az első állandó regionális irodájukat, amit további kettő követ majd. Ezzel párhuzamosan pedig bővíteni akarják azoknak a helyszíneknek a körét, ahol alkalmanként fogadóórákat tartanak. Ugyancsak tavaly ősztől szoros kapcsolatot igyekeznek kialakítani a független vidéki sajtóval. Ősz óta a Budapesten kívüli szerkesztőségekre összpontosítunk, köztük olyanokra is, akiket csak nemrég ismertünk meg – felmérjük, hogy milyen jogi segítségre van szükségük, és ezt meg is adjuk számukra. Említésre méltó, hogy az aktív és bátor állampolgárok nem csak a TASZ, hanem az Európai Bizottság (EB) figyelmét is felkeltették, s így partnerre találtak egymásban. Brüsszel ugyanis több mint 6 millió forinttal támogatta az egyesület egyik programját, amit az a közhasznúságú jelentésében a következőképpen mutat be:

A projekt keretében a 2019-es választásokon aktív közéleti szerepet játszó polgárokkal készítünk felmérését a tevékenységükről. A felmérését követően a résztvevők számára képzést nyújtunk részvételi jogaikkal, illetve más aktív polgársággal kapcsolatos jogi témákban. A projekt további célkitűzése, hogy a bevont aktív polgárok jó gyakorlatokat osszanak meg egymással
– magyarul a Bizottság az európai adófizetők pénzéből magyarországi liberális aktivisták képzést finanszírozza – fogalmaz az adatradar.hu. A TASZ emellett egy nemzetközi programban is részt vesz, amelyet a Citizen for Europe berlini székhelyű NGO finanszíroz. Erre olyan mozgalmárok jelentkezhettek, akik „európai országokban, vagy Európával szomszédos államokban tevékenykednek és foglalkoznak azokkal a kihívásokkal, amiket a nacionalizmus Európa-szerte megfigyelhető újjáéledése (…) támaszt”. Az egyesület beszámolójában az áll, hogy tizenhat aktivistát képeznek ki annak érdekében, hogy a kurzus végén még többet tehessenek egy demokratikus, befogadóbb európai társadalomért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató