2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A CEU is elítéli a magyar pedofiltörvényt

Az intézmény kiáll mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállal azokkal, akiknek a méltóságát megalázták – áll a CEU által kiadott közleményben. 

 
A keddel elfogadott pedofiltörvény azon módosítását, mely megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését, reklámozását, és az ilyen tartalmú előadások tartását az iskolákban, hatalmas tiltakozást váltott ki melegpárti szervezetek és politikai pártok körében. A törvény ellen az Amensty International, a Háttér Társaság és más LMBTQ-szervezetek több ízben is tüntettek. Több állam nagykövetsége valamint külföldi politikusok is tiltakoztak. 

Szerda este a CEU is közleményt adott ki a törvény kapcsán, melyet az egyetem rektora, Michael Ignatieff írt alá:

„A magyar kormány azon jogszabályának fényében, amely törvényen kívül helyezi a homoszexualitás ábrázolását vagy a 18 éven aluliak nemváltoztatását, valamint a homoszexualitás és a pedofília szégyenteljes és hamis összekapcsolása miatt a CEU megragadja az alkalmat, még egyszer, hogy kifejezze a szabadság iránti elkötelezettségét, valamint az egyenlőséget és az egyenlő tiszteletet az egyetemi közösségünk minden tagjának és az embereknek, akiket szolgálni igyekszünk. Kiállunk mindenki mellett Magyarországon és azon túl, akik ellenzik ezt a jogszabályt, és megerősítjük a szolidaritásunkat mindazokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták” – áll a közleményben. 

A CEU alapítója, Soros György a pénteki online diplomaosztón Magyarországot maffiállamnak nevezte. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-posztban reagált Soros szavaira.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató