2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Brüsszel Magyarországon liberális aktivistákat akar képezni

Az Európai Bizottság gyakorlatilag az európai adófizetők pénzéből magyarországi liberális aktivisták képzést finanszírozza.



 
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beszámolója szerint több mint 23 millió forintot kaptak, hogy tüntetőknek nyújtsanak jogsegélyt a 2021-es és a ’22-es választási évben – írja az Adatradar.

Az összeget a Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózata (INCLO) folyósítja, amely rendszeresen nyújt támogatást a TASZ-nak a „Protecting the Right to Protest” program keretében. Az INCLO még 2018-ban ítélt meg a társaságnak több mint 43 millió forintot, amit az 2019-ben, az európai parlamenti és az önkormányzati választások évében, valamint 2020-ban költhetett el.

A TASZ beszámolója alapján arra következtethetünk, hogy ezek az összegek fedezték például az MTVA székházába betörő baloldali politikusok és a Hadházy Ákos Clark Ádám téri dudálós tüntetésén megbírságoltak képviseletében eljáró ügyvédek munkadíját is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a liberális jogvédő szervezet saját bevallása szerint aktívan támogatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átszervezését kísérő, politikától semmiképp sem mentes tüntetéseket és megmozdulásokat. Így fogalmaznak:

Büszkén vettünk részt az SZFE dolgozóinak sztrájkját támogató jogi csapatban.”  

A TASZ külön aloldalt üzemeltet, hogy részleteiben is bemutassák, hogyan lehet és érdemes tüntetést szervezni – mi a teendő egy demonstráció előtt, közben és utána – de a polgári engedetlenségről is megtalálható rajta egy hosszú beszámoló. Ebben példaként azt az esetet emelik ki, amikor a 4K! mozgalom egyik tagja néhány évvel ezelőtt 1 gramm marihuána áfájának összegét egy borítékban bevitte az adóhatóságnak, és az irodaház előtt elszívott egy füves cigit.

A TASZ-ra a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság sem gyakorolt komolyabb hatást, az eredménykimutatásuk szerint 2020-ban a 2019-es évhez képest 40 millió forinttal több támogatást, mindösszesen 275 millió forintot kaptak a különféle kezdeményezéseikre, illetve a működési költségeik fizetésére. 

A legnagyobb finanszírozójuk Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata és a Sigrid Rausing Trust. Az OSF tavaly 103 millió forinttal támogatta az egyesületet, amely – ennek is hála – elkezdte kiépíteni vidéki hálózatát is.

A közhasznúsági beszámolójukban így írnak erről:

helyben szeretnék segíteni azokat a bátor polgárokat, akik nem félnek a kormánytól, akik ellenszélben is „kiállnak a jogaikért – a sajátjukért és másokért is” 

2020 őszétől kezdve Debrecenben, Pécsett és Szegeden is van időszakos ügyfélfogadásuk, valamint a közhasznúsági jelentésük szerint idén megnyitják az első állandó regionális irodájukat, amelyet másik kettő követ majd a jövőben. Emellett egyre több helyszínen szeretnének alkalmanként fogadóórákat tartani.

Tavaly ősztől törekednek arra is, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a „független” vidéki sajtóval. 

Az „aktív és bátor állampolgárokra” a TASZ mellett az Európai Bizottság (EB) is felfigyelt, és partnerként csatlakozott a szervezethez. Brüsszel több mint 6 millió forinttal támogatta az egyesület egyik programját, amit az a közhasznúságú jelentésében a így mutat be:

„A projekt keretében a 2019-es választásokon aktív közéleti szerepet játszó polgárokkal készítünk felmérését a tevékenységükről. A felmérését követően a résztvevők számára képzést nyújtunk részvételi jogaikkal, illetve más aktív polgársággal kapcsolatos jogi témákban.

A projekt további célkitűzése, hogy a bevont aktív polgárok jó gyakorlatokat osszanak meg egymással.”
Ezzel a Bizottság gyakorlatilag az európai adófizetők pénzéből magyarországi liberális aktivisták képzést finanszírozza.

Fontos még megjegyezni, hogy a TASZ emellett egy nemzetközi programban is részt vesz, amelyet a Citizen for Europe berlini székhelyű NGO finanszíroz. Erre olyan mozgalmárok jelentkezését várják, akik „európai országokban, vagy Európával szomszédos államokban tevékenykednek és foglalkoznak azokkal a kihívásokkal, amiket a nacionalizmus Európa-szerte megfigyelhető újjáéledése (…) támaszt”.

A TASZ beszámolójában az olvasható, hogy tizenhat aktivistát képeznek ki, hogy a kurzus végeztével még többet tehessenek „egy demokratikus, befogadóbb európai társadalomért”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató