2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ENSZ menekültügyi szervezete felszólította Magyarországot

Az ENSZ menekültügyi szervezete a menekültellenes jogszabály felülvizsgálatára szólította fel a magyar kormányt.

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete a menekültek világnapján arra szólítja fel a világ vezetőit, fokozzák az erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy előmozdítsák a békét, a stabilitást és az együttműködést, ezáltal pedig megállítsák és visszafordítsák azt a közel egy évtizede tartó vágtató növekedési trendet, amellyel az otthonukból erőszak és üldöztetés által elűzött emberek száma emelkedik.

A világjárvány ellenére 2020-ban a háborúk, erőszak, üldöztetés és emberijog-sértések elől menekülő emberek száma tovább emelkedve közel 82,4 millióra nőtt – áll az UNHCR Genfben ma közzétett Global Trends jelentésében. Ez egy újabb 4 százalékos növekedés a 2019. végi, már szintén rekordot jelentő 79,5 millió főhöz képest.

Mint a jelentésből kiderül, 2020 végén 20,7 millió olyan menekült élt a világon, aki az UNHCR mandátuma alá tartozott, 5,7 millióan voltak a palesztin menekültek, akikről az UNRWA gondoskodik, illetve 3,9 millió venezuelai élt a hazájából erőszakkal elűzve külföldön. További 48 millió ember volt belső menekült, azaz olyasvalaki, akit az erőszak elűzött az otthonából, de az országán belül maradva keresett biztonságos menedéket. A menedékkérők száma további 4,1 millióra rúgott. Ezek a számok azt jelzik, hogy hiába a világjárvány és a globális tűzszünetre való felhívások, a háborúk és az erőszak változatlanul emberek millióit űzik el az otthonukból.

„Minden egyes szám mögött egy ember van, akit elüldöztek az otthonából, egy menekültsors van, földönfutóvá válás van és szenvedés. Megérdemlik a figyelmünket és a támogatásunkat, mégpedig nem csupán úgy, hogy humanitárius segélyt adunk nekik, hanem úgy is, hogy megoldást találunk a helyzetükre. Az ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezménye és a Globális Megállapodás a Menekültekről biztosítja ugyan a jogi keretet és eszközöket, hogy a világ reagáljon a menekültek helyzetére, sokkal erőteljesebb politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy tehessünk a háborúk és az üldöztetés ellen, amelyek a leginkább felelősek azért, hogy az emberek arra kényszerülnek, hogy elmeneküljenek az otthonukból” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az összes menekült és menedékkérő 42 százalékát 18 év alatti fiúk és lányok teszik ki. Ők különösen kiszolgáltatottak, mindenekelőtt azokban az esetekben, amikor egy adott válság évekig elhúzódik. Az UNHCR legfrissebb becslései szerint 2018 és 2020 között hozzávetőleg egymillió gyermek született menekültként szerte a világon. A legtöbbjük pedig várhatóan még évekig menekült is marad.

„Annak a tragédiának, amit ilyen sok gyermek száműzetésbe születése jelent, önmagában elegendő indoknak kellene lennie ahhoz, hogy sokkal nagyobb erőfeszítéseket tegyünk, hogy megelőzzük a háborúkat és az erőszakot, illetve véget vessünk nekik” – mondta Filippo Grandi.

A jelentés arra is kitér, hogy 2020-ban a világjárvány csúcsán több mint 160 ország zárta le a határait, amelyek közül 99 a nemzetközi védelmet kereső emberekkel sem tett kivételt. Ugyanakkor az eljárásrend tökéletesítése, azaz a járványügyi szűrés bevezetése a határokon, érkezéskor az egészségügyi igazolás megkövetelése vagy az ideiglenes karantén elrendelése, az egyszerűsített regisztrációs folyamatok és a távinterjúztatás révén egyre több ország találta meg a módját, hogy akkor is biztosítsa a hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz és a menedékjoghoz, miközben próbálja megfékezni a világjárvány terjedését.

A megoldások megtalálásához arra van szükség, hogy a világ vezetői és mindazok, akik befolyással rendelkeznek, félretegyék a nézeteltéréseiket és a politikához való önző és egoista hozzáállásukat, e helyett fókuszáljanak arra, hogy megelőzzék és lezárják a háborúkat és a konfliktusokat, illetve biztosítsák az emberi jogok tiszteletben tartását

– fogalmazott Filippo Grandi.

Hangsúlyozva, hogy milyen fontos megoldásokat találni, az UNHCR Közép-európai Képviselete ismételten arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül azt a jogszabályát, amely de facto megakadályozza azoknak az embereknek a belépését az országba, akik nemzetközi védelmet keresnek, és sokan közülük háború, erőszak és üldöztetés elől menekülnek. Tekintettel arra, hogy világszerte menekültek és otthonukból erőszakkal elűzött emberek milliói szorulnak védelemre és támogatásra, Magyarország, a nemzetközi közösség felelős tagjaként, rendelkezik a kellő erőforrásokkal, hogy többet tegyen ezekért az emberekért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató