2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Életbe lépett a hőségriadó

Az ország több régiójában is extrém lehet az UV-B-sugárzás. Zivatarokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Szombat óta hőségriasztás volt érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést, amely kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben. Ez - az erről szóló kormányrendelet szerint - rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Az NNK és az OKF azt ajánlja: 11 és 15 óra között - lehetőség szerint - ne tartózkodjanak a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. "Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát" - kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelzése szerint fokozódik a hőség. Keddre az egész országra első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki a hőség miatt, a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére.

Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás.

A kedd reggeli órákig az Alföld keleti felén, valamint az Északi-középhegység térségében várhatóak zivatarok, ezt követően várhatóan megszűnik a zivatartevékenység az országban. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék (10-30 mm), esetleg viharos szél, kisebb eséllyel jégeső várható. Délután, este nagyon kicsi eséllyel egy-egy zivatar előfordulhat Északi-középhegység térségében. A meteorológiai szolgálat a zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki.

 

Kedden a délies szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul. Késő este 23 és 29 fok várható.

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód. A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért - bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata - a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató