2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Münchenben 11 ezer szivárványzászlót osztanak ki a szurkolóknak a német-magyar meccs előtt

A bajor miniszterelnök csalódott az UEFA döntése miatt. Közben Kubatov Gábor közölte, válaszként nemzetiszínbe borítja a Groupama Arénát szerdán.

A szerdai német-magyar meccsre a müncheni LMBTQ szervezetek 11 ezer darab szivárványzászlót fognak kiosztani a stadionban és környékén, írja a Budapest Pride a Facebookon.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, a Ferencváros elnöke pedig Facebook-oldalán azt jelentette be: a Ferencvárosi ultrák kérésére a meccs ideje alatt a magyar zászló színeit viseli majd a Fradi stadionja, a Groupama Aréna.

A Fradi B-közép a Kubatovnak címzett felhívásában azt írta:

"Teljes mértékben elhatárolódunk mindenfajta ilyen jellegű propagandától egy ilyen nagy múltú és nívós sporteseményen, mint a labdarúgó Európa bajnokság. Ennek itt nincs helye, annál inkább a nemzeti színeknek!"

Münchenben ugyan az Allianz Aréna az UEFA döntése miatt nem, de például a városháza melletti, 219 méter magas müncheni Olimpiatornyot, és egy, a stadion közelében elhelyezkedő szélerőművet is szivárványosra festenek majd.

Emellett pedig több első osztályú német fociklub is jelezte, hogy a meccs ideje alatt a saját stadionjukat szivárványszínűre világítják ki. A Frankfurt mellett többek között az a Hertha Berlin is kivilágítja a stadionját, amelynek Dárdai Pál a vezetőedzője.

Markus Söder bajor miniszterelnök Twitteren azt írta, hogy a tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

"Az LMBTI-jogok emberi jogok", Az UEFA döntése "keserű, de várható volt" - írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, Angela Merkel kormányának államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint az UEFA "téves és csalódást keltő" döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával. A döntés fényében szerinte hiteltelenek az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató