2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Tovább nőtt a Fidesz támogatottsága a baloldallal szemben

Deák Dániel Írása

Folytatódik a trend: tovább nőtt a Fidesz támogatottsága a baloldallal szemben – áll a 2018-as választást megelőzően az egyik legpontosabb prognózist készítő Medián legfrissebb közvélemény-kutatásában. 

Karácsony Gergely korábbi munkahelye június elején készített közvélemény-kutatást a balliberális HVG megbízásából. A kutatás eredményeiből az látszik, hogy a korábbi visszaesése óta áprilisról júniusra 2 százalékponttal növelte előnyét a kormánypárt az ellenzéki közös listával szemben, de a kettő közti különbség még mindig kisebb, mint februárban.

A Fidesz a teljes népesség körében 39 százalékon áll a Medián szerint, míg a választani tudó biztos szavazók körében már 50 százalékon. Ez azt jelenti, hogy a Medián szerint, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, akkor a Fidesz jobb eredményt érne el listán, mint a 2018-as választáson.

A baloldali összefogás listája a felmérés szerint a teljes népesség körében 33 százalékon, míg a választási eredményhez legközelebb eső becslés szerint 42 százalékon áll a baloldal.

A felmérés szerint a Gyurcsány-féle összefogásból nem kérő ellenzéki szavazók voksainak köszönhetően a Kutyapárt és a Mi Hazánk is a parlamenti bejutási küszöb környékén áll.

Gyorselemzés: a Medián legújabb felmérése beleillik az elmúlt hónapokban látott trendbe, mely szerint a kormánypártok a sikeres járvány és válságkezelésnek köszönhetően már a harmadik hullám során elkezdtek erősödni. A baloldal ezzel szemben politikai szempontból nem tudta kihasználni a válságot, ráadásul azóta sem talált olyan témát, amit heteken át napirenden tudna tartani, a Fudan egyetem ügye is lekerült a politikai napirendről. Emellett az előválasztás sem csodafegyver, hiszen nincsen valódi tétje, már a baloldaliak szerint is csupán egy színjáték. Az idei évben 6-7 százalékos gazdasági növekedés várható, ráadásul a fiataloktól kezdve a középkorúakon át a nyugdíjasokig a most elfogadott költségvetés alapján jelentős többletforrást fognak majd kapni, ami tovább javíthat a lakosság hangulatán, az így sem magas kormányváltó hangulat pedig tovább csökkenhet, a Fidesz támogatottsága tovább nőhet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató