2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltott után nem lesz kötelező a maszk

Gulyás Gergely a kormányinfó elején a magyar válogatottnak gratulált, majd elmondta, hogy a kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió beoltott után megszűnik a köztelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben.

A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

Július elsejétől az uniós vakcinaútlevél, zöldkártya Magyarországon is elérhetővé válik. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány is indul ezzel kapcsolatban.

Jövő héten kezdődik a nemzeti konzultáció is – jelentette ki a miniszter. Magyarországnak fel kell készülnie a járványok és a népvándorlás korára. Minimálbér, adóvisszatérítés, hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak – árult el egy újdonságot a miniszter.

A gyermekek szexuális nevelése a szülő feladata

 A pedofília elleni törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, a gyermekek szexuális nevelése a szülő feladata, ebbe más nem avatkozhat bele. Magyarországon a felnőttek életébe senki nem szól bele, mindenki úgy él ahogy akar 

- tisztázta Gulyás Gergely a nemzetközi érdeklődésre válaszul.

– Magyarország visszautasítja a támadásokat, a magyar törvény összhangban van az uniós alapjogokkal, csak a gyerekekre vonatkozik – idézett egy tegnap elfogadott kormányzati állásfoglalásból Gulyás Gergely, aki az európai charta vonatkozó paragrafusát is felolvasta a sajtótájékoztatón.

 
A tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint megadná-e a kormány a hozzájárulást a dugódíj bevezetéséhez, ha a főváros kezdeményezné annak bevezetését, közölte:

a főváros ennek a felét már sikeresen elérte, hiszen dugó már van, de az, hogy ezért még díjat is szedjenek, mi nem támogatjuk.

 Matolcsy György azon felvetésére, hogy a túl magasra tervezett költségvetési hiány miatt erős pénzügyi támadás érheti hazánkat, Gulyás Gergely kifejtette: tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata, hiszen a jegybank függetlensége a rendszerváltoztatás óta egy fontos alapelv. A jegybank feladata az infláció elleni küzdelem. Nyilvánvalóan az ehhez szükséges eszközök ehhez rendelkezésre állnak. Egy konkrét kérdésben van vita a jegybank és a kormány között, ez pedig a hitelmoratórium meghosszabbítása, ebben a kérdésben a nemzeti konzultáció eredményét várjuk. Ami a költségvetési hiányt illeti – folytatta – idehaza a 2022-es hiánycél már ismert, míg a többi országban nem áll rendelkezésre még elfogadott költségvetés. Mi azt látjuk, hogy az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés, nálunk 2024-ben megvalósul, ezzel EU-ban az élmezőnybe tartozunk. Ha a konvergencia programokból indulunk ki, akkor azt az állítást tehát nem tartjuk megalapozottnak, hogy a jövő évi 5,9 százalékos magyar hiány magas lenne, mert vannak országok, amelyek konvergencia programok alapján még 2024-re is hasonló hiány terveznek – fejtette ki a miniszter.

Nyaralhatunk majd külföldön keleti oltással

Gulyás Gergely elmondta: mivel a mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, amely ellen a vakcinák ne adnának védelmet, ezért augusztus huszadikán meg lehet tartani a tűzijátékot.

A főváros tervben lévő villamosbeszerzéséről Gulyás Gergely azt mondta, nem biztos, hogy rosszak a 30 éves járművek, azt tartja hibának, hogy akik korábban hőmérővel demonstráltak a metrókocsikban, most klíma nélküli villamosokat készülnek venni.

A pedofiltörvény módosítását nem tervezik, de a konzultáció eredményeit figyelembe fogják venni

– válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Abban is bízik a kormány, hogy a józan ész és az értelem nem veszett ki még teljesen Brüsszelből sem. A miniszter arról beszélt, hogy el kell olvassák a törvényt, és akkor bízhatnak a világos szavak értelmében. – Ha az Európai Bizottság nem jogi alapelveket követ, hanem politikai célokat, akkor vállaljuk az ezzel kapcsolatos vitát

Akiket Sputnyik vakcinával oltottak, annak megvédték az életét – tett tisztába Gulyás Gergely egy az utazás kérdéseit feszegető felvetést. Szerinte a külföldi nyaralás a keleti vakcinákkal is megoldható lesz majd.

A harmadik oltásról azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ fog döntést hozni. Müller Cecíliáék vizsgálják, hogy mennyi időre ad védettséget az oltás.

Gulyás Gergely kijelentette, virológiai kérdésekben nem a kormány dönt Magyarországon, hanem a szakemberek.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató