2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Már meg is jött az Európai Bizottság levele a magyar pedofiltörvény miatt

A Varga Judit igazságügyi miniszternek címzett levél felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az EU Alapjogi Chartájában foglalt elveket sértené a magyar melegellenes törvény, hanem az uniós belső piac működését is akadályozhatná, ha életbe lépne – írja a "független" hvg.hu.



Az Európai Bizottság vezető szóvivő-helyettes a Twittere osztotta meg a levelet, amelyben rávilágítanak arra, hogy a magyar törvény „egyenlőségjelet tesz a pornográfia, illetve a homoszexualitást, a nemváltást és a születési nemtől eltérő identitás között, és ezt kiskorúak szellemi és testi fejlődésére károsnak minősíti”. És abban a pillanatban, hogy ezt alkalmazni fogják, azzal megszegik az EU Alapjogi Chartájának 21. cikkében foglaltakat, miszerint tilos a nemi irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés – írja az ellenzéki szennyoldal.

A levél arra is kitér, hogy a magyar törvény egyéb uniós alapjogokat is veszélyeztet. Pontosabban a Bizottság szerint a magyar törvény sérti az audiovizuális médiaszolgáltatások nyújtására vonatkozó uniós irányelvet. Hozzátették, hogy egy tagállam az uniós jogszabály értelmében hozhat olyan törvényeket, amelyekkel védik a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, például a horrorfilmek esetében, de a magyar törvény a – Bizottság szerint, aránytalanul és szükségtelenül szigorú korlátozásokat vezet be, amelyek nem szolgálják a fenti célt, sőt alapvető jogokat sértenek.

Ráadásul a Magyarországon bejegyzett cégek jogait is sértené a jogszabály, mivel külföldre nem értékesíthetnék a szolgáltatásaikat, ha betartják az indokolatlanul szigorú magyar szabályozást.

Azt is kéri a magyar kormánytól a Bizottság, hogy magyarázzák el, mit értenek azon, hogy egy könyv vagy újság bemutatja vagy propagálja a homoszexualitást, a nemváltást és a születési nemtől eltérő identitás, ugyanis ez egy újabb pont lehet, amelyik sérti az áruk szabad mozgásának uniós elvét.

Egy hetet adott a Bizottság a magyar kormánynak, hogy megküldje válaszát. Zárósoraiban hangsúlyozza a levél: ha a törvény a kifogások dacára is életbe lép, cselekedni fog az uniós jog és állampolgárok védelmében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató