2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megvan az ítélet: 22 és fél évet kapott a rendőr, aki rátérdelt a bűnöző Floydra

Élő közvetítésben kihirdették az ítéletet.

Derek Chauvin 22 és fél évet kapott, mert a kezei között elhunyt a drogos, bűnöző George Floyd.

A bíró elmondta, hogy érzelem, együttérzés nem játszhat szerepet a döntésben, de elismeri az érintett családok fájdalmát. Döntését nem a közvélemény határozta meg, nem akar semmiféle üzenetet küldeni.

22 és fél év börtönbüntetésre ítélték Derek Chauvin korábbi rendőrt, aki 2020. május 25-én egy intézkedés során "megölte" George Floydot, miután 9 perc 29 másodpercig térdelt a fekete férfi nyakán egy minneapolisi utcán. Floydot már áprilisban bűnösnek találta az esküdtszék, azonban a bíró csak most pénteken szabta ki a büntetése mértékét.

Az ügyészek 30 év börtönt kértek Chauvinra, a maximálisan kiszabható büntetés a korábbi rendőr által elkövetett másodrendű emberölésért 40 év lett volna. Igaz az állami ítélkezési irányelvek büntetlen előéletű tettesek számára mindössze 12 és fél év börtönbüntetést javasolnak.

A USA Today szerint büntetése legalább kétharmadát minden bizonnyal rácsok mögött kell letöltenie Chauvinnak, ha viszont jó magaviseletet tanúsít, akkor elképzelhető, hogy a fennmaradó időre feltételesen szabadlábra helyezik majd. Chauvin áprilisban vonult börtönbe, az azóta eltelt időt is beleszámítják majd a most kiszabott börtönbüntetésébe.

A minneapolisi rendőrségtől a gyilkosság másnapján kirúgott rendőr tárgyalása helyi idő szerint pénteken délután fél kettőkor kezdődött Minneapolisban. Ezen először az afroamerikai bűnöző Floyd hozzátartozói beszéltek a bíróság előtt, és Chauvinnak is lehetőséget biztosítottak arra, hogy felszólaljon.

Először Floyd hétéves kislányának, Giannának az üzenetét játszották le videófelvételről. A gyerek azt mondta, hogy állandóan kérdezget az édesapjáról. „Szeretnék vele játszani, szórakozni, repülni” – mondta a kislány a videóban. „Minden egyes este lefekvés előtt együtt vacsoráztunk. Apukám mindig segített fogat mosni” – emlékezett vissza Gianna Floyd. Arra a kérdésre, mit mondana neki, ha újra láthatná, azt válaszolta: „szeretlek és hiányzol”.

Chauvin végül néhány mondatot szólt csak, arra hivatkozva, hogy „további jogi ügyek miatt jelenleg nem tud teljes körű hivatalos nyilatkozatot tenni”. Röviden azért kifejezte a részvétét a Floyd családnak.



A bíró korábban elutasította Chauvin ügyvédjének beadványait, amikkel perismétlést próbált elérni.

Chauvin édesanyja elmondta, hogy a fia jó ember:


Chauvint idén áprilisban három vádpontban találták bűnösnek George Floyd megölése miatt.

1.: Ezek közül a legsúlyosabb a „second degree murder”, azaz szó szerinti, de nemigen használt fordításban „másodrendű emberölés”. Az amerikai jogrendben több szintje van az emberölésnek, a második a legtöbb államban azt jelenti, hogy halált okozott, de nincs nagyon komoly súlyosbító tényező, azaz nem állt szándékában ölni, és nem egyéb súlyos, erőszakos bűncselekmény (rablás, nemi erőszak) folyománya a haláleset. Chauvinnál ez a vádpont úgy szól, hogy nem szándékosan, gondatlanságból embert ölt, miközben szándékosan súlyos testi sértést követett el az áldozat ellen.
A második és harmadik vádpont is emberöléssel kapcsolatos, és magyar jogrendre nem lehet őket egy az egyben átfordítani, a lényegük, hogy
2.: Chauvin szándékosan olyat tett, amiről tudta, hogy veszélyes másokra (Floydra), és ennek végeredménye halál lett (third-degree murder).
3.: Chauvin testi épségre nagymértékben veszélyesen viselkedett indokolatlanul, és nem érdekelte közben az sem, hogy az alany akár bele is halhat (second-degree manslaughter).

A USA Today előzetesen azt írta, hogy noha Chauvint három vádpontban találták bűnösnek, csak a legsúlyosabb vádpontban szabják ki rá a büntetést, mivel az összes vádpont egyetlen személy ellen elkövetett cselekményből eredt.

A háromból a legsúlyosabb vádpontot elkövető büntetlen előéletű tettesek számára az ítélkezési irányelvek 150 hónap vagy 12 és fél év börtönbüntetést javasolnak. Az ügyészek azonban azt kérték, hogy Chauvin súlyosabb börtönbüntetést kapjon, mivel Floyd halála során súlyosbító tényezők merültek fel, többek között az, hogy Chauvin visszaélt rendőri hatalmával, és a bűncselekményt gyermekek jelenlétében követte el. Június elején jelentették be, hogy harminc év börtönt kérnek Chauvinra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató