2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Inkább Orbánt választaná a többség Karácsony helyett

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a miniszterelnök magabiztos előnnyel vezet a főpolgármesterrel szemben.

 


Karácsony Gergely kampánya júniusban nem tudta növelni a támogatottságát – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. A megkérdezetteknek azt kellett eldönteniük, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit látnának szívesebben a miniszterelnöki széken. A felnőtt magyarok 50 százaléka erre a kérdésre a jelenlegi miniszterelnököt adta válaszul, míg ezzel szemben csak 18 százalék a főpolgármestert.

A Nézőpont Intézet felméréséből az is kiderült, hogy milyen hatással voltak Karácsony Gergely támogatottságára a személye körüli botrányok, mint például a nyelvtudásával kapcsolatos anomáliák. Többek között valószínűleg ennek hatására eshetett be május végén a támogatottsága mindössze 14 százalékra. A főpolgármesternek azonban június elején már sikerült feltornáznia magát 21 százalékpontra, alighanem a Fudan Egyetem elleni tüntetéseknek köszönhetően.

Karácsony azonban a kínai egyetem budapesti campusa elleni tüntetéseket követően nem tudott új témát felhasználni a kampányában, amely meg is látszik a támogatottságán: a nyár első hónapjának a végére már csak 18 százalékon áll, ami 3 százalékpontos csökkenést jelent a hónap elejéhez képest.

A főpolgármester ingadozó támogatottságával szemben Orbán Viktoré a közvélemény-kutatás által lefedett időszakban meglehetősen stabil volt: végig 50 százalék körül mozgott, a legalacsonyabb mért adat 49 százalék volt.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató