2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az észt pártelnök is kiáll Magyarország mellett

Helir-Valdor Seeder, az EPP-tag Pro Patria (Isamaa) párt június 20-án újraválasztott elnöke június 26-án véleménycikket jelentetett meg az észt delfi.ee hírportálon, amelyben kritizálta az EU és az észt miniszterelnök viselkedését Magyarországgal szemben.

Seeder szerint az EU vezetőinek közös nyilatkozatai gyakoriak, de tizenhét EU-ország nyilatkozata Magyarország ellen, mert Magyarország úgy döntött, hogy megvédi gyermekeit a nem megfelelő szexuális propagandától, nem volt helyénvaló és szétzilálta az Európai Unió egységét. Az észt miniszterelnök részéről helyesebb lett volna Gitanas Nauseda litván elnökhöz hasonló hozzáállást tanúsítani.

Seeder hangsúlyozta, ha valamely tagállamban – jelen esetben Magyarországon – módosítják a törvényeket a pedofília és a pornográf tartalmak megjelenítéséért járó büntetések növelése érdekében, ez nem vezethet nagyobb véleménykülönbségekhez az unióban. Az ilyen bűncselekményekre vonatkozó büntetéseknek szigorúaknak kell lenniük. Ha a szexuális nevelés és a propaganda problémáira is megoldást keresnek, akkor ez a tagállam saját belátásának kérdése, és más országok nem avatkozhatnak bele.

Seeder megjegyezte, hogy

nem ők a bírák abban, hogy a magyar törvény szövege a legjobb-e, de a gyermekek védelme a nem az életkoruknak megfelelő, szexuális tartalmú agymosás ellen mindenképpen helyes.

Az ilyen irányú kezdeményezéseket támogatni kell, nem elítélni. A toleranciát követelő erők kezdhetnék saját magukon, toleráns hozzáállást tanúsítva a magyar nép képviselőinek döntéseivel szemben.

Seeder emlékeztetett Wolfgang Schäuble, a német parlament házelnökének arra vonatkozó nyilatkozatára, hogy Németországnak jobban kellene tisztelnie Közép- és Kelet-Európát, és abba kellene hagynia az olyan viselkedését, mintha mindentudó lenne a kontinensen. Schäuble elismerte a kelet-európai népek hozzájárulását a kommunizmus megdöntéséhez és durván megdorgálta azokat a német politikusokat, akik bírálták a kelet-európai népeket, köztük a magyarokat is, tette hozzá az észt pártelnök.

Seeder hangsúlyozta, hogy Magyarország bírálata nem válhat olyan gyakorlattá, amelyben a tagállamok külön-külön vagy különböző csoportokban minden kétes lehetőséget megragadnak arra, hogy megtámadják az országot a demokrácia védelmének álcája alatt. Remélhetőleg az észt miniszterelnök és a kormánykoalíció politikusai továbbra is józanok és bölcsek lesznek, hogy ne siessenek rövidlátó kijelentésekkel, amelyek rombolják az Európai Unió egységét.

A véleménycikket részben átvette a nagyobb észt hírportálok mindegyike. A cikk elérhető EZEN a linken (észt nyelven)

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató