2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pénzügyi szankciókat követel Magyarország ellen a Financial Times

A portál szerint az EU vezetőinek nincs más választása, minthogy kiálljanak az alapvető értékek védelméért.

A múlt heti EU-csúcson Orbán Viktornak az uniós vezetők meglepően éles kritikáival kellett szembenéznie – írta szerkesztőségi véleménycikkében a Financial Times kedden.

Mint fogalmaztak: a Magyarországon nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvénnyel olyan határt lépett át hazánk, amelyet nem nézhetnek tétlenül.

A portál szerint

Magyarország és Lengyelország kultúrháborút folytat

Majd hozzátették:

az EU vezetőinek ezúttal nincs más választása, minthogy kiálljanak az alapvető értékek védelméért.

A Financial Times szerint a magyar kormány ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy a vitatott törvény csak a gyermekek számára megjeleníthető tartalmakat szabályozza, és nem diszkriminatív a meleg vagy transznemű felnőttekkel szemben, de szerintük a jogszabály elfogadásával a magyar és a lengyel kormány valójában az EU nagy részével szemben vívott „kultúrharcát” folytatta.

A Financial Times pénzügyi szankciókat szorgalmazna

A Fidesz-kormány LMBT+-ellenes fellépése a jelek szerint azonban „nem annyira meggyőződésből fakad”, mint a vidéki, konzervatív szavazótáborának feltüzelésére, a jövő évi választások előtt.

A lap szerint Orbán Viktor ezirányú taktikái Vlagyimir Putyin orosz elnök módszereit idézik.

Hozzáteszik, szerintük az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak is jelezniük kellene a magyar kormány felé, hogy amennyiben nem fújnak visszavonulót a kultúrharcban, akkor különösen szigorú elbírálásra számíthatnak a helyreállítási alap forrásainak elköltésére vonatkozó tervek értékelése során. Az EU-nak a saját értékei védelmében az esetleges jogi lépések mellett késznek kell lennie pénzügyi szankciók kivetésére is – nyomatékosított a lap.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató