2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ferinek ez nem fog tetszeni: Kamu Geri zászlaja alatt egyesülne az MSZP, az LMP és a Párbeszéd

Ehhez azonban a Jakab Péter vezette Jobbiknak és Gyurcsány Ferenc tömbjének is lesz „néhány szava” – írta a Válasz Online saját értesüléseire hivatkozva.

A Válasz Online cikke szerint az előválasztás körüli nyilvános viták a valóságban olyan „mélyben zajló nagy folyamatokra" mutatnak rá,  amelyek célja sokkal inkább az ellenzéken belüli hatalmi központok kirajzolása, melyben három tényező játszik kulcsszerepet: Karácsony Gergely mozgalma, a Jobbik és a DK, mely mindhárom erő az ellenzéken belüli vezető szerepet szeretné megszerezni.

Az újság leszögezi: ha 2022-ben valamilyen csoda folytán győz az ellenzék, biztosan nem hatpárti koalíció fog alakulni.

„Karácsony Gergely 99 mozgalma ugyanis részint arra szolgál, hogy testet és tömeget adjon az MSZP, az LMP és a Párbeszéd gyors egybeolvadásának, és ez legyen a majdani »vezérhajó«” – írja a lap. 

A lap úgy véli, ehhez azonban főleg a Jakab Péter vezette Jobbiknak és Gyurcsány Ferenc tömbjének lesz „néhány szava”.

„Jakab Péter és a Jobbik inkább a maga kulcsszerepében bízik – és ennek érdekében »lopakodó integrációt« folytat. A párt a 106 egyéni körzetből csak hatban indul majd önállóan az előválasztáson; de ez is csak pillanatfelvétel, bőven lehet, hogy végül mindenütt szövetségbe forr valakivel vagy valakikkel. Ez idő tájt a DK-nak 33 magán-, egyelőre senki más által nem támogatott jelöltje akad, a Momentumnak pedig 26, ezek tehát a legkevésbé kapós pártok (miközben az MSZP–Párbeszéd 19, az LMP kilenc választókerületben önállóskodik)” – írják. 

A lap forrásai szerint nem igaz, hogy „tömegével állnának sorba semmilyen nagypolitikai múlttal nem rendelkező, ám az adott választókerületekben jól ismert, elsöprő lendületű és makulátlan civilek”. A lap megemlíti Márki-Zay Péter mozgalmát, melynek listavezetője Almási-Kecskés Gusztáv a Fideszből indult, majd a Liberálisok érintésével kötött ki a Mindenki Magyarországa Mozgalomban (MMM).

A lap ellenzéki forrásai szerint „még jól is jöhet, hogy minden párt képes bármelyik másikkal hajmeresztő helyi szövetségeket kötni, hiszen ha egyszer az életben kormányra kerülnek, már olajozott alkufolyamatok mentén köthetnek koalíciót”. A Válasz Online szerint a Fidesz 2018-ban csak 47 körzetben ért el 50% közeli eredményt az akkor még szétforgácsolt ellenzékkel szemben, és csupán 27 biztosnak tekinthető körzet van, ahol akár előre borítékolható a kormánypárt győzelme. Az ekkor szerzett 47%-os listás győzelem is módosulhat a lap szerint.

A Válasz Online úgy véli, hogy minden adatot összevetve nem is kell az ellenzéknek 30-33 körzetnél többen indítani előválasztást.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató