2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Német lapok: Azért késelt a migráns, mert félt a náciktól

A würzburgi késes támadás után egyre több részlet válik ismertté a vádlott szomáliai állampolgárról. Néhány évig Szászországban élt. Egy 2018-as videóban arról mesélt, hogy

neonácik üldözik, és arról, hogy el akarja hagyni a keletet.


A nyomozóknak még mindig sok megválaszolatlan kérdéssel kell szembenézniük a würzburgi késes támadás ügyében. Azt azonban biztosan tudják, hogy a vádlott szomáliai Abdirahman Jibril A. első éveit Németországban, Szászországban töltötte.

A WELT kutatásai szerint pedig

2018-ban ott, Chemnitzben neonácik állítólagos támadását élte át.

Ez derül ki egy videóból, amely a lap rendelkezésére áll.

A Berliner Morgenpost 2018-as videójában A. egy szürke kanapén ül. Az afgán Saifullah Z.-vel együtt jelenleg egy tizenegyemeletes panelépületben laktak. Saifullah Z. arcán zúzódások és vágások vannak. Csak néhány órával korábban, ahogy beszámolt róla a videón, állítólag megverték Chemnitzben.

"Nem láttam, hogy jönnek, hirtelen a földön feküdtem, és szörnyen megijedtem"

- mondja a 20 éves afgán.

Társa, A., a feltételezett würzburgi merénylő jelentette: Ő maga is jelen volt a barátja elleni támadásnál. Mindketten az utcán sétáltak Chemnitz Markersdorf nevű kerületében. Egy benzinkút közelében állítólag hat ember közelítette meg őket. Mindannyian feketébe voltak öltözve és magasak voltak, A. beszámolója szerint. Szerinte Chemnitzben a jobboldaliak menekültekre vadásznak. Gyorsan futott, ezért nem történt vele semmi, ellentétben a barátjával.

A WELT ellenőrizte a videó hitelességét. A 2018-as felvétel során felvett személyazonossági okmányok bizonyítják, hogy Abdirahman Jibril A. szerepel a felvételen. Ügyvédje, Hans-Jochen Schrepfer kérdésünkre megerősítette a személyazonosságot. A biztonsági hatóságok is értesültek a videóról. A WELT információi szerint feltételezik, hogy a videón látható férfi Abdirahman Jibril A.

Nem sokkal a videó felvétele előtt Chemnitz belvárosában az AfD, a Pegida és a Pro Chemnitz szélsőjobboldali egyesület tüntetése zajlott. A szász rendőrség akkor megerősítette a támadást, de négy maszkos emberről beszélt. A hatóságok veszélyes testi sértés miatt nyomoztak.

A videó akkoriban vírusként terjedt. Több százezren kattintottak rá. A közösségi médiában a két személy beszámolója bizonyítékul szolgált arra, hogy Chemnitz mennyire szélsőjobboldali. 2018 nyarán elszabadultak az indulatok, miután Chemnitzben egy 35 éves német férfit halálra késeltek. A bűncselekmény elkövetésével három menedékkérőt gyanúsítottak.

Jobboldali szélsőségesek többször regisztráltak olyan tüntetéseket, amelyeken a résztvevők többek között a Hitler-köszöntést mutatták be.

Az esetet követően országos vita alakult ki arról, hogy Chemnitzben volt-e agitáció az emberek ellen. Bár a szemtanúk beszámolói és a közösségi médiában közzétett videók ezt a következtetést sugallták, az Alkotmányvédelmi Hivatal akkori vezetője, Hans-Georg Maaßen tagadta ezt.

A. a Morgenpostnak adott interjújában azt is elmondta: "A férfiak üldöztek minket". Azt mondta, Chemnitzben ez nem elszigetelt eset volt. Elmondása szerint minden nap fél, és nem megy ki egyedül az utcára. "Én csak dolgozni akarok, nem számít, hogy mi van, van megfelelő tartózkodási engedélyem" - mondta A.

A WELT számára is rendelkezésre álló tartózkodási engedélyére akkoriban azt írták, hogy A. 1997.01.01-én született Mogadishuban, és hogy ez a tartózkodási engedély 2020.01.01-ig érvényes. A. a Morgenpostnak adott interjúban azt is elmondta, hogy mindenképpen el kell hagynia Kelet-Németországot. Az ottani élet túlságosan veszélyessé vált a menekültek számára - mondta. Röviddel később Würzburgba költözött.



Mint arról a WELT hétfőn beszámolt, A. maga is a hatóságok célkeresztjébe került hónapokkal azután, hogy Németországba lépett: A chemnitzi ügyészség 2015 végén veszélyes testi sértés miatt nyomozott ellene. Az ügyet 2017-ben ejtették - írja a bennfentes.net a Weltre hivatkozva.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató