2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Brüsszel támogatja az állatok jogait, az őshonos nemzeti kisebbségekét viszont nem

 A Bizottság két döntését egymás mellé helyezve minden jószándékú ember számára adott a következtetés: a bizottság igent mond az állatok jogaira és nemet a kisebbségi jogokra. A mai döntés alapján az őshonos nemzeti közösségek ügyében született határozat nem csupán jogilag és szakmailag hibás, de méltatlan, diszkriminatív és rendkívül cinikus is

– így reagált Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: megszületett az első sikeres európai polgári kezdeményezés, mégpedig a ketreces állattartás tilalmának ügyében. Míg a testület a zöldszerveztek körében is népszerű javaslat alapján jogalkotást kezdeményez, emlékezetes, hogy ugyanezt megtagadta az őshonos kisebbségek jogainak előmozdításakor.


 
Az Európai Bizottság szerdán közleményben jelentette be, hogy 2023-ig jogszabályt javasol egyes tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról.
 
Az End the Cage Age, (Vessünk véget a ketreckorszaknak!) nevű projekt a hatodik európai polgári kezdeményezés, s egyben az első, amelyben valóban jogalkotás követheti az európai polgárok kívánságát. A petíciót Európa-szerte 1,4 millióan írták alá a rendelkezésre álló egy év alatt. Közleményében a bizottság tudatta, hogy az etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodási rendszerekre való áttérést prioritásának tekinti.
 
Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint az Európai Bizottság „megértette, hogy több millió ember aggódik a haszonállatok életkörülményei miatt, és erre az aggodalomra megfelelő választ fog adni”.
 
Emlékezetes, az Európai Parlament június közepén nagy többséggel támogatta az állatvédelmi kezdeményezést.
 
Eléggé abszurd, hogy míg az Európai Bizottság jogalkotást indít az állatok jogainak védelmében, a Minority SafePack kezdeményezés esetében ezt az év elején megtagadta.
 
Forrás: MTI, hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató