2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Provokálnak: Szivárványos rongyot vitt Orbánnak a Budapest Pride és a Háttér Társaság

A Miniszterelnökség nem vette át az „ajándékot”.

Civil szervezetek üdvözlik a miniszterelnök kijelentését, miszerint a szivárványzászló Budapesten az utcakép része, és vittek egyet a Miniszterelnökségre, hogy a Karmelita kolostorra is kifüggesszék. A hivatal nem vette át a zászlót, így elpostázzuk nekik – írta csütörtök reggeli sajtóközleményében a Budapest Pride és a Háttér Társaság.

A közlemény felidézte Orbán Viktor kijelentését, miszerint „a szivárványszín zászló hozzátartozik Budapest utcaképéhez”. Ők ezzel egyetértenek – mint írják – és úgy vélik, a most zajló Budapest Pride Fesztivál tökéletes alkalom arra, hogy a kormányzat egyértelművé tegye: valóban kiáll az LMBTQ emberek jogai mellett.

Szerintük a szivárványszínű zászló kitűzése egy szimbolikus gesztus, amely nem tüntetné el varázsütésre az LMBTQI-emberek jogainak és szabadságának rendszerszintű aláásását. Azonban egy miniszterelnök felé alapvető elvárás, hogy az országának egészét képviselje, ebbe minden kisebbséget beleértve – írták.

„Ezért is küld rendszeresen meghívót a Budapest Pride Orbán Viktornak a fesztivál megnyitó ünnepségére, illetve a Felvonulásra, ám a miniszterelnök úr eddig mindig egyéb elfoglaltságokra hivatkozott. Ha Orbán valóban ilyen elkötelezett az LMBTQI jogok “aktív védelme” mellett, a Budapest Pride és a Háttér Társaság kezdésnek üdvözölné, ha a miniszterelnök is csatlakozna a Főváros, Újbuda, Zugló és Erzsébetváros kiállásához, és kitűzné a szivárványzászlót Miniszterelnökség épületére” – olvasható a közleményben.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató