2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Véget vetnének Baranyi önkényuralmának

Csaknem félszáz önkormányzati tulajdonú épület sorsáról döntött a polgármester – Eltávolíttatta a négy határon túli testvérváros címerét is a polgármesteri pulpitus mögül.

A jelek szerint a Baranyi Krisztinát támogató baloldali képviselőknek sem tetszenek a polgármester egyszemélyes döntései, gyaníthatóan nem lesz könnyű dolga a jövő hétre tervezett, rendkívüli testületi ülésen.

Ferencváros baloldali polgármestere inkább kormányellenes propagandával – főként a Fudan egyetem elleni tiltakozással – foglalkozik, mint a kerületi polgárok ügyeivel, és a képviselő-testületi ülést sem siet összehívni, noha erre június 15-től lehetősége lenne, sőt június 14-én úgy módosította az SZMSZ-t, hogy továbbra is egy személyben hozhasson döntéseket. Azóta az önkormányzat honlapjára felkerültek a bizottsági ülések e heti időpontjai, hétfőn pedig a képviselők nemhivatalosan úgy értesültek: a jövő keddre rendkívüli testületi ülést tervez összehívni Baranyi Krisztina.

A bizottságokban kiderült: még az elvileg Baranyit támogató baloldali pártoknak sem nyerték el a tetszését a polgármester veszélyhelyzet alatt hozott egyszemélyes határozatai.

A negyvenöt önkormányzati tulajdonú épület bontásáról, illetve felújításáról szóló döntésről például semmilyen egyeztetés nem volt, a hétfői bizottsági ülésen pedig Pataki Márton – Baranyi embere az önkormányzati vagyonkezelő élén – arról beszélt, a lakásrendelet technikai módosításáról van csak szó. Ám a képviselők ennél jelentősebbnek ítélték az ügyet, végül a bizottság leszavazta az előterjesztést. Kérdés, mi történik majd a testületi ülésen.

Kritikus pont lehet a Pinceszínház igazgatói pályázata is. A polgármester büszkén számolt be Facebook-oldalán arról, hogy tizennégy pályázóból állt a „csodás névsor”, amelyből a „szakmai bírálóbizottság” – amelynek természetesen tagja Baranyi Kétfarkú Kutya Párt-i, kultúrafelelős alpolgármestere, Döme Zsuzsanna Suzi – Komáromi Györgyöt támogatta.

A polgármester közölte: „a zsűri egyértelmű szakmai ajánlást szeretett volna tenni a döntéshozók számára”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képviselő-testület elé már csak egyetlen név kerül, aközül kell választani – fogalmazott lapunknak Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz-frakció vezetője. A veszélyhelyzet alatt Baranyi több mint ötszáz határozatot hozott, ezek között jócskán akadnak vitathatóak Gyurákovics szerint.

Egyébként a képviselőket némileg átalakított ülésterem fogadja majd: Baranyi eltávolíttatta a négy határon túli testvérváros címerét a polgármesteri pulpitus mögül.

A Ferencvárosi Fidesz tegnap arra hívta fel a figyelmet: Baranyi folyamatosan arra panaszkodik, hogy a kormányzati elvonások miatt nincs pénze a kerületnek, ugyanakkor Facebook-oldalára az utóbbi két hétben 2,4 millió forintot költött.

„Elég szomorú, hogy propagandára jut pénz, a ferencvárosiakra nem. Ezek után nem túl hiteles a kormányzati elvonásról szóló mese. Kérdés, hogy ki hisz még Baranyi Krisztinának?”

– vetették fel.

A Fudan-ellenes kampányban Karácsony Gergellyel együtt önkényesen kirakott utcanévtáblákkal kapcsolatban tegnap a Népszava figyelmeztetett: nem „csak” az a probléma, hogy a közterületek átnevezése a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, és veszélyhelyzetben is kizárólag halaszthatatlan ügyekben határozhat a főpolgármester, hanem az is, hogy az önkormányzati rendelet több feltételt szab, amelyeknek Baranyiék utcanevei nem felelnek meg.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató