2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Besz@rás: A holland tévében feliratozták a “náci himnuszt”

Érdekes “bakit” követett el az NPO holland közszolgálati televízió. Mint arról a Focus című német hetilap online oldala is beszámolt, a meccs elején, Németország nemzeti himnusza idején a televízió képernyőjén a német himnusz első versszakának szövege (Deutschland, Deutschland über alles) futott a képernyőn. Ez az a szövegváltozat, melyet a nemzeti szocialista időszakra utalva “náci himnusznak” is nevez az európai közbeszéd.

Napjainkban már a Das Lied der Deutschen (A németek dala) című vers harmadik versszaka Németország nemzeti himnusza. A mai német himnusz dallamát Joseph Haydn szerezte, később nemzeti himnusszá a Lied der Deutschen-t, August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. augusztus 26-án írt versével együtt vált közismertté.

Eredeti változatában, a teljes versezettel 1922. augusztus 11-én a weimari köztársaság első elnöke tette meg első ízben hivatalosan is nemzeti himnusszá Fallersleben versét. Az 1933–1945-ös években a versnek már csak az első szakaszát (Deutschland, Deutschland über alles – Németország mindenek felett) énekelték, amit a nemzetiszocialista Horst Wessel-dallal egészítettek ki. A világháborút követően 1952-ben az elnök és a kancellár közös döntése a Lied der Deutschen-t deklarálta a hivatalos himnusz szövegeként, napjainkban a versből versből csak a harmadik versszakot használják hivatalos alkalmakkor.

Az NPO holland televíziós műsorszolgáltató kínos “balesetéről” beszámolva a Focus kiemeli: az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjén a német himnusz alatt a harmadik versszak szövege (Egység, törvény és szabadság) helyett az első versaszak szövege (Németország, Németország mindenek felett) futott a képernyőn a német himnusz zenéjének játszása közben. A Frankfurter Rundschau weboldala hozzáteszi: a holland NPO műsorszolgáltató a siket és nagyothalló nézőknek számára feliratozza az egyes himnuszok szövegét. Az ARD és a ZDF is elérhetővé teszi ezt a szolgáltatást. Ezért futott a himnusz alatt annak szövege a képernyőn – csakhogy a nemzeti szocialista örökség okán már nem énekelt, első versszakkal. A tévés műsorszolgáltató bocsánatot kért a tévedésért:

A német himnusz élő feliratozásakor az Európa-bajnokság Anglia – Németország mérkőzésén tévedésből téves vers került megjelenítésre. Ez az egyik feliratunk hibája. Elnézést kérünk a nézőktől, akiket ez zavart

– idézi a közleményt a Híradó.hu.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató