2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

FeGyőr: Biztosítottam az EU vezetőit, hogy 22 után visszatérünk a nyugati útra

A keleti diktatúrákkal barátkozó Orbán-kormány csak egy rövid botlás a nyugati Magyarország hosszú történelmében.

„Amíg Orbán Viktor mindent megtesz Magyarország nyugati kapcsolatainak leépítéséért, mi inkább azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk megőrizni a nyugati szövetségeseinkkel való jó viszonyt. Múlt heti Európa-körutamon ezért számtalan európai vezetővel találkoztam, hogy biztosítsam őket: Magyarország 2022 után visszatér a nyugati útra, a keleti diktatúrákkal barátkozó Orbán-kormány pedig csak egy rövid botlás a nyugati Magyarország hosszú történelmében.

Mindenhol nagyon baráti volt a fogadtatás: a belga miniszterelnökkel baráti hangulatban beszéltünk például arról is, hogy milyen veszélyeket rejt, ha politikai maffiózók szétlopják az EU-s pénzeket, és hogy mit lehetne tenni ez ellen. Az észt miniszterelnököt is adó kormánypárt frakcióvezetőjével pedig arról volt szó, hogyan lehet nyugati elköteleződéssel gazdag, versenyképes európai országot építeni – erre a tapasztalatra szükségünk is lesz az Orbán-kormány elzavarása utáni időszakban. Hollandiában két szoros szövetségesünkkel is egyeztettünk: Mark Rutte VVD-jével és a D66-tal, azaz az ország két legerősebb pártjával. Ők is várják Orbán bukását – elegük van abból, hogy Putyin és a Kínai Kommunista Párt trójai falova folyamatosan akadályozza az EU működését. Németországban a következő német kormányt meghatározó FDP elnökével, Bécsben pedig a NEOS politikusaival találkoztam – már meg sem lepődtem, hogy itt is szóba került, hogy Orbán zsebre teszi az uniós forrásokat.

Az Európai Parlamentben egy régi baráttal, Guy Verhofstadttal is összefutottam: Orbán legnagyobb európai kritikusa a melegellenes törvényről kérdezett, de igazából már ő sem tud meglepődni a magyar miniszterelnök egyre vállalhatatlanabb húzásain. Az Európai Bizottság tagjai közül Margrethe Vestager versenyjogi biztossal, valamint az itthon is ismertté vált Vera Jourovával beszéltünk, utóbbival Orbán homofóbtörvénye mellett főleg arról, hogy milyen lépéseket tudna tenni az EU annak érdekében, hogy a magyaroknak járó EU-s pénzek ne Orbán Viktor családjánál és strómanjainál kössenek ki, hanem költsék arra, amire tényleg szükség van: kórházakra, iskolákra, munkahelyek teremtésére.

2022 után az egyik legfontosabb feladatunk lesz, hogy 12 év fideszes ámokfutása után Magyarországot újra a nyugati szövetségi rendszer megbecsült és elismert tagjává tegyük. Nincs ugyanis sikeres Magyarország úgy, hogy barátok nélkül van kiszolgáltatva Vlagyimir Putyinnak és a Kínai Kommunista Pártnak. Hamarosan Magyarország visszatér a nyugati útra – a Momentummal pedig minden nap azért dolgozunk, hogy ez minél előbb bekövetkezzen.”- írta FeGyőr a Facebook-oldalán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató