2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Meghosszabbították a terrortámadást tervező iszlamista fiatal letartóztatását

Meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal annak az iszlamista férfinak a letartóztatását, aki terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarországon, írja a Fővárosi Törvényszék közleménye alapján az MTI.




A bíróság szerint a bizonyítékok alapján a gyanúsított esetében továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye, de a bizonyítás megnehezítésének veszélye nem. Emiatt a kerületi bíróság október 2-áig meghosszabbította a férfi letartóztatását.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy magát iszlamistának valló 21 éves férfival szemben folytat nyomozást, aki a megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarországon. A Fővárosi Főügyészség a napokban közölte, hogy az ügyészek bizonyítékokat tártak a terrortámadás tervezésével gyanúsított magyar fiatal elé, aki „folytatólagos” vallomást tett.

A 21 éves V. Kende az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak. Mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.

A férfi június 1-i elfogása után Hajdu János, a TEK főigazgatója azt nyilatkozta, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat.

A fiatalember védője azt mondta, hogy „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak”. „Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg” – nyilatkozta akkor Jován László védő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató