2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jansa: A másként gondolkodók elítélése a legrövidebb út az EU összeomlásához

Tiszteletben kell tartani az unió alapjait jelentő értékekről alkotott eltérő véleményeket, a másként gondolkodók elítélése, vagy esetükben a kettős mérce alkalmazása a legrövidebb utat jelenti az Európai Unió összeomlásához

- jelentette ki Janez Jansa szlovén miniszterelnök pénteken Ljubljanában külföldi újságíróknak nyilatkozva.

Janez Jansa abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy július elsejétől hat hónapon át Szlovénia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét.

„Nem vagyok híve senki megbélyegzésének Európában vagy az európai családban, legyen szó uniós tagországról, vagy annak vezetőjéről”

- fogalmazott a szlovén miniszterelnök.

Hangsúlyozta, nem támogatja sem tagországoknak, sem azok vezetőinek a beskatulyázását, sem a kettős mérce alkalmazását semmilyen esetben sem. Példaként említette: míg az Európai Bizottság az egyik uniós ország által hozott intézkedése ellen nem emel kifogást, addig egy másik tagállam teljes mértékben azonos szabályozása esetén eljárást indít, hibásnak tartva azt az európai normák alapján. Ha valami helyes az egyik tagországban, helyesnek kell lennie egy másik tagállam esetében is - húzta alá.

Kérdésekre válaszolva elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök „Magyarországnak tett szolgálatai, a demokratikus választások megtartása, valamint az európai uniós tagság megszerzéséért folytatott küzdelme” kapcsán. Hangoztatta, hogy

a magyar kormány szilárd és stabil, kétharmados parlamenti többséggel támogatott kabinet.

A magyar kormányfőnek - mint fogalmazott - joga van kifejtenie az Európai Unió jövőjéről alkotott véleményét. Ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy senkit sem rekesztenek ki már előzetesen az Európa jövőjéről folytatott konferenciáról, ilyen eset - véleménye szerint - az unió jövőbeli lehetőségeinek további szűküléséhez vezetne.

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott:

„nem vagyok híve az illiberális és a liberális demokráciák közötti különbségtételnek”.

A demokrácia az demokrácia - mondta. A valódi megosztottság a demokrácia és a technokrácia, illetve a bürokrácia között van. Az illiberális demokrácia kifejezés használata nem a legmegfelelőbb, az ugyanis egy nem létező megosztottságra vonatkozik - közölte.

„A demokráciának minden árnyalata egyenlőséget érdemel”

- tette hozzá.

Jansa a sok vitát kiváltó, a gyermekek védelméről szóló magyar törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a tagországi állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács június második felében tartott csúcstalálkozóján heves és mélyreható vita folyt a szabályozásról, a megbeszélés azonban „kevésbé volt megosztott, mint ahogyan azt egyes sajtótermékek beállították.”

Noha a gyermekek szexuális neveléséről eltérőek a tagállami megközelítések, senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy minden ember egyenlőnek született, minden embert azonos jogok illetnek meg függetlenül származásától, szexuális beállítottságától, bőrszínétől - tette hozzá a szlovén miniszterelnök.

Az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenállóképességének növelésére, a kontinens jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra törekszik az európai szomszédságban.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató