2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Már a célterületet is bontották a pályamunkások, amikor megérkezett a dél-afrikai bringás

A Tour de France-on vasárnap egy elég kegyetlen szakaszon küzdötték végig magukat a kerékpárosok, az Alpokban szinte végig esőt kaptak, és nem meglepetésre fárasztó és hosszú emelkedők tették őket próbára. A szakaszgyőztes Ben O'Connor is nagyot alakított, élete győzelmét szerezte, de igazi hősként ünnepelték Nicholas Dlaminit is, aki legutolsóként, 84 perces hátránnyal érkezett célba Tignes-be.




Dlamini úttörő a Tour mezőnyében, ő az első fekete dél-afrikai bringás, aki elindult a versenyen. A Qhubeka-Nexthas kerékpárosa a 9. szakasz elején bukott, és ugyan vissza tudott ülni a biciklijére, de képtelen volt felzárkózni vagy másokkal tartani a tempót, így egyedül próbált célba érni. A Tour egyik szabálya, hogy a túl lassan haladó kerékpárosokat kizárják a versenyből. Hogy mi számít túl lassúnak azt mindig a szakaszgyőztes idejéből vezetik le, az etapok hossza és jellege alapján adnak meg százalékokat. Vasárnap a győztes O'Connor után 37 perc 20 másodperccel kellett volna beérkezni.

A dél-afrikai kerékpáros esetében már elég hamar eldőlt, hogy erre nem lesz esélye, ennek ellenére nem adta fel, később azt mondta, a Tour iránti tiszteletből küzdötte végig magát. Amikor feltűnt a célegyenesben, nézők már alig lézengtek ott, a célterületet is bontották a pályamunkások, de sajtómunkások és rendezők azért megünnepelték az állhatatos Dlaminit, aki a limitidő dupláját is túllépte, 84 perccel O'Connor mögött ért célba.

„Szerettem volna befejezni a versenyt, de szomorú így befejezni. Számomra az volt a legfontosabb, hogy ne álljak meg, és a célba érkezésig tekerjek, függetlenül attól, hogy túlléptem az időlimitet. Ez egy különleges verseny, mindig is az volt az álmom, hogy végigmenjek a Tour de France-on, csak úgy leszállni a kerékpárról és beülni egy autóba, nem lett volna opció. Örülök, hogy célba értem, még akkor is, ha másfél órával maradtam el a győztes időtől, nehéz, rossz nap volt” – idézte Dlaminit a Cyclingnews.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató