2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos

Számos európai uniós tagállam kormányfője, valamint uniós tisztségviselő tett az elmúlt hetekben olyan durva és antidemokratikus kijelentéseket a magyar Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvény kapcsán, amellyel átléptek egy vörös vonalat – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint „a Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai és hatalmi támadásokkal szemben hazánknak minden rendelkezésre álló európai jogi eszköz alkalmazásával meg kell védenie magát”. 

Elfogadhatatlan, hogy egyes bürokraták napi ideológiai csatározásokra használják fel az európai uniós jogot – írták.

„A mindannyiunk számára fontos közös európai értékekre és alapvető jogokra nem lehet ugyanis egy olyan étlapként tekinteni, amelyből az európai ideológiai fősodor képviselői önkényesen válogatnak, hogy mi az, ami a szívüknek kedves, és mi az, amire fittyet hánynak. Az őshonos nemzeti kisebbséghez tartozók egyéni és közösségi jogainak védelme, az uniós tagországok nemzeti és alkotmányos szuverenitásának, önállóságának maradéktalan elismerése, a közösségek önrendelkezéséhez való joga és a gyermekvédelem értéke nem szabadon választható, hanem mindenkire nézve irányadó európai jog és érték!” – fogalmazott a minisztérium.

A közlemény szerint „Mi, közép-európaiak ismerjük jól, milyen az, amikor az állampárt, illetve az általa működtetett diktatórikus rendszer akarja a szülők helyett nevelni a gyermekeket. A kommunistáknak sem engedtük ezt meg, nem engedjük hát, hogy a liberális demokrácia önjelölt apostolai a magyar szülők helyett neveljék a gyermekeket”.

A kormány éppen ezért határozatban hívja fel az igazságügyi minisztert, hogy a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény szabályozási tartalmáról és jogalkotói céljairól az európai politikai élet szereplőit maradéktalanul tájékoztassa – közölték. 

Szintén az igazságügyi minisztert kéri fel a kormány arra, hogy „a kormány gyermekvédelmi politikájáról és az e körben tett intézkedésekről, továbbá a kormánynak a magyar gyermekvédelmi politikával szembeni támadásokkal kapcsolatos álláspontját – a kormány nevében és teljes körű felhatalmazásával – az európai uniós és tagállami szervekkel és tisztségviselőkkel megismertesse” – olvasható a közleményben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató