2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Emberkereskedelem és pénzmosás miatt ítélték el a rettegett enyingi bűnözőt, a "bodzaszedő" Sztojka Ivánt

Emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nem jogerősen nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte Sztojka Ivánt a Székesfehérvári Törvényszék.

Sztojka Marian Cozma meggyilkolása miatt ugyan tizenhárom évet kapott, ám kedvezménnyel már 2018 nyarán szabadulhatott a szombathelyi börtönből, mivel a bíróság azon az állásponton volt, hogy a férfi visszaengedhető a társadalomba. Az enyingi bűnbanda tagja a szabadulása után egy évvel azonban újabb bűncselekményeket követett el.


Sztojka Ivánt még 2019 novemberében vette őrizetbe a rendőrség, bő egy évvel azután, hogy a Cozma-gyilkosság miatt tizenhárom évre ítélt férfi kedvezménnyel szabadult a börtönből. Szabadulása után ugyanakkor felvette a kapcsolatot az általa korábban megismert, prostituáltként dolgozó sértettel, akinek elvette a jövedelmét.  A vádirat szerint Sztojka közel húsz éve ismeri a nőt, akit hamis biztonságérzetet keltve és közös jövőt ígérve prostitúcióra kényszerített, majd napi szinten kérte számon a bevételt. A vád szerint jelrendszerben kommunikáltak, melyben a „Hány kilométert futottál ma?” és a „Mennyi a lekvár?” kérdések gyakran előfordultak.

 
NYOLC ÉS FÉL ÉV ELSŐFOKON

A Székesfehérvári Törvényszék végül emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt Sztojka Ivánt nyolc év hat hónap fegyházra ítélte elsőfokon. Mindezek  mellett mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta a közügyektől. Emellett közel másfél millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, továbbá határozott arról is, hogy büntetéséből feltételesen nem bocsátható szabadságra. A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették a folytatólagosan elkövetett pénzmosás vádja alól.

TAGJA VOLT A COZMÁT MEGÖLŐ BŰNBANDÁNAK

Sztojka Iván a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottjaként vált hírhedtté. Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg az enyingi bűnbanda tagjai (részletek itt). A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt. A tárgyalások alatt többször is őrjöngő Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A Győri Ítélőtábla egy évvel később azonban életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte.

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult, mert szerintük törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról tizenhárom évre súlyosbította. Ennek oka, hogy Sztojkát bűnsegédként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Kúria, amely kimondta, esetében nyilvánvaló, fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.

A Kúria szerint Sztojka magatartása, mozgása bizonyítja, hogy akarat- és szándékegységben volt Raffael Sándorral, mikor Cozma életére törtek, Sztojka azonosult az elsőrendű vádlott ölési szándékával, és hogy ez a támadás ilyen eredményes lehetett, abban nagy szerepe volt a harmadrendű vádlottnak. Továbbá a Kúria szerint fenyegető jelenlétével pszichikai bűnsegédje volt a Pesic és Sesum sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérletének is a harmadrendű vádlott.

2018 nyarán azonban sokakat megdöbbentett, hogy Sztojka Iván kedvezménnyel kisétálhatott a börtönből. Sztojka kiszabadulásával összefüggésben a Szombathelyi Törvényszék sajtóközleményt adott ki, amiben megmagyarázták, miért engedték ki idő előtt a rettegett enyingi bűnbanda egyik tagját. A bíróság szerint Sztojka “társadalomba való reintegrációja megfelelő”. Nem lett igaza a bíróságnak, hiszen Sztojka szabadulása után egy évvel visszakerült a rácsok mögé, mert a vád és most már az elsőfokú ítélet szerint prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi lányt. 

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató