2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A kolozsvári polgármester szerint a románok a Római Birodalom egyetlen örökösei

A városvezető szerint a románok rengeteg mindenre lehetnek büszkék a Római Birodalom egyetlen örököseiként.


 
A román belpolitikában újra előtérbe került, hogy a román jobboldalnak mennyire kell képviselnie a keresztény és nemzeti értékeket. A volt kormányfő, Ludovic Orban egy nyilatkozatában amellett kardoskodott, hogy a Nemzeti Liberális Párt határozottabban álljon ki a hagyományos román értékek mellett, mely alatt első sorban az orthodox egyház tanításainak figyelembevételét, és a sajátos nemzeti büszkeség előtti tisztelgést szokás érteni. 

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc Ludovic Orban egyfajta belső ellenzékének számít, miután a jelenlegi kormányfőt, Florin Citut támogatta a kormányfőségben.


Városában – hasonlóan a kormánykoalícióhoz – a Momentum testrvárpártjával az USR-rel is jó viszonyt ápol. Emiatt támadta meg Ludovic Orban, aki felhánytorgatta, hogy „az USR-sek nem vesznek részt nemzeti ünnepeken, és nem vetnek keresztet”.

Erre Emil Boc úgy reagált, hogy Kolozsváron a román zászló napjának ünnepén is részt szoktak venni az USR-sek.

„Nem tudom más megyében mi a helyzet, de én Kolozsváron láttam az USR-s alprefektust a román zászló napján, sőt, ő vezette a ceremóniát. Értékeltem a jelenlétét, hiszen egy olyan népnek, aki nem ismeri a múltját, jövője sincs. És nekünk nagyon sok büszkeségre van okunk, legalább annyira, mint a többi nemzetnek, hiszen mi vagyunk a Római Birodalom egyetlen örökösei. Még a nevében is” – mondta Boc. 

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató