2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Életbe lépett a pedofiltörvény, és élesítették is a fiataloknak szóló LMBTQ új honlapot

Csütörtökön lép hatályba a nemrégiben elfogadott homofóbtörvény, ennek alkalmából, tiltakozásképpen a Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország egy tíz méter magas, szivárványszínű léggömböt állított fel a Parlament előtt.

A helyszínen a szervezetek vezetői sajtótájékoztatót is tartottak.

Az Amnesty igazgatója, Víg Dávid elmondta: azért állnak most a Kossuth Téren, mert szeretnék jelezni:

a magyarok egy szabad és elfogadó országot szeretnének.

 

„Ma lépett hatályba a putyini mintára bevezetett homofób-és transzfób törvény, amely azt célozza, hogy kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQI-embereket. A törvény gonosz és hazug módon összemossa a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket az LMBTQI-közösséggel, összekever egy súlyos bűncselekményt két ember konszenzuális kapcsolatával. Ez a törvény semmibe veszi a fiatalokat, szülőellenes és családellenes” – mondta Víg Dávid, és hozzátette, nem fognak megfelelni a homofóbtörvény előírásainak,

egy betűt sem fognak változtatni oktatási programjaikon és kampányaikon, valamint tovább dolgoznak azért, hogy minden fiatal és felnőtt méltóságban, szabadon és önazonosan élhessen Magyarországon.

Hasonlóképpen cselekszik majd a Háttér Társaság is, amelynek ügyvivője, Dudits Luca elmondta: a szervezet mostantól még nagyobb figyelmet fordít az LMBTQI-témára nyitott pedagógusok és más iskolai dolgozók támogatására. „A ma hatályba lépett törvény ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok saját munkájuk során LMBTQI-témákkal is foglalkozzanak, mégis táptalaja lehet a támadásoknak, megfélemlítésnek, öncenzúrának” – mondta Dudits Luca. A Háttér szeretné arra biztatni a tanárokat, hogy ne féljenek: igyekeznek felvértezni őket minél jobb segédanyagokkal, eszközökkel, de ha bármilyen atrocitással találkoznak, azt javasolják, forduljanak a jogsegélyszolgálatukhoz.

 

A törvény hatályba lépésével egyidőben élesedett a Magyar LMBT Szövetség középsikolásoknak szóló honlapja is, a Szivárvány Szakkör, ahol többek között arról lehet olvasni, hogy

-Kik azok az LMBTQI emberek?
-Mi a különbség a szexuális irányultság és a nemi identitás között?
-Milyen nehézségekkel szembesülnek az LMBTQI fiatalok a hazai középiskolákban?
-Mit tehetnek a tanárok és a diákok az erőszakmentes, befogadó iskolai közeg megteremtése érdekében?


A honlap kifejezetten a középiskolás korosztályt célozza meg, azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek ezt a korosztályt leginkább foglalkoztatják.

A szövetség közleménye hangsúlyozza,

az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság több mint 2400 LMBT ember bevonásával készült kutatása szerint a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86 százaléka 18 éves kora előtt már tisztában volt vele, hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével.

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a kutatásban részt vevő 13-21 év közötti LMBTQI fiatalok 64 százaléka vált szóbeli erőszak, 22 százaléka fizikai zaklatás és 13 százaléka fizikai bántalmazás áldozatává az iskolában a kutatást megelőző tanév során. A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56 százaléka tapasztalt LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulást az iskolában.

Mint írják, az iskolai erőszak és zaklatás elleni fellépés és az LMBTQI fiatalok önelfogadásának segítése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a középiskolás korú fiatalok hozzáférjenek a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb információkhoz. A honlap ahhoz is ad támpontokat fiataloknak, hogy hogyan hozhatnak létre a középiskolában olyan csoportokat, klubokat, amelyek segítik az LMBTQI fiatalok iskolai integrációját. A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának munkatársai válaszolnak.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató