2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Újabb ötszáz migránst hozna Olaszországba az NGO-hajó

Itáliába idén eddig 22 ezer bevándorló érkezett. Ez közel háromszorosa a tavalyi első félévben tapasztalt számnak.

Azonnali és biztonságos partraszállást sürgetett a Földközi-tengeren fedélzetre vett 572 embernek az Európai Uniótól az Ocean Viking civilhajó kedden, ami ismételt belpolitikai vitát keltett az olasz pártok között a bevándorlók befogadásáról.

Az elsőként reagáló Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán kijelentette, mivel egy francia nem kormányzati szervezet hajójáról van szó, Marseilles-be kell mennie.  

„Olaszország nem Európa menekülttábora, nem francia vagy német gyarmat.


Ezt az árat kell fizetnie a Draghi-kormánynak, hogy tapsot kapjon Európától? Engednie kell, hogy szolgaként kezeljék?” – kérdezte Giorgia Meloni. 

A baloldal szerint szégyenletes, hogy Olaszország nem képes egy „maroknyi” embert befogadni


Pietro Bartolo, a baloldali Demokrata Párt (PD) Európai Parlamenti képviselője, aki korábban Lampedusa szigetén orvosként dolgozott, a La Stampa napilapnak szégyenérzetét fejezte ki, amiért „Olaszország és Európa nem képes egy maroknyi embert befogadni,

tényleg maroknyi csoportról van szó, és nem vagyunk képesek 572 emberről megállapodni, miközben a Földközi-tengeren szünet nélkül halnak meg”. 

Bartolo hozzátette, az Európai Unió azt ismétli, nem az ő feladata a kikötők kijelölése, „de Európa nem fordíthatja el mindig másfele a tekintetét”. Úgy vélte, hogy a származási és tranzit-országok anyagi támogatása nem elegendő a határok ellenőrzéséhez. 

Az Ocean Viking a francia Sos Mediterranee nevű szervezet hajója. Jelenleg az egyetlen civilhajó, amely a Földközi-tengeren tevékeny, mivel a többi szervezet járműveit az olasz hatóságok az utóbbi hetekben műszaki hiányosságok miatt nem engedték újraindulni a kikötőkből, miután Lampedusa és Szicília szigetén kötöttek ki bevándorló-csoportokkal.Olaszországba év eleje óta 22 ezer bevándorló érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel több kint 7500-hoz képest. 

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató