2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Újabb támadás hazánk ellen: a Strasbourgi bíróság szerint jogsértő a migránsok „visszakényszerítése”

Khuram Shahzad pakisztáni migránst a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.



 
Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtök reggel a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt ügyben meghozott ítéletével arról döntött, hogy az öt éve életbe lépett magyarországi szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. Mint a Magyar Helsinki Bizottság írja: 

közel 72 000 visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint a magyar rendőrség – azaz legkevesebb 72 000 jogsértő intézkedést követett el.”


A pakisztáni Khurram Shahzad 2016 augusztusában szabálytalanul lépte át a határt, majd menedéket kért angolul, ám mivel Magyarországon 2016 tavaszától érvényben volt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, Shahzad kérelmét nem regisztrálták. A szabályozás értelmében ugyanis ha egy harmadik országbeli beérkező nem tudja magát igazolni például érvényes útlevéllel, vízummal, akkor visszatoloncolják Szerbiába.

Ez történt Khurram Shahzaddal is: visszaparancsolták Szerbiába a szervezet szerint mindenben együttműködő férfit, majd később súlyosan bántalmazták is. Az ügyről Strasbourgban döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága, miután a Magyar Helsinki Bizottság azt kérte: állapítsa meg a bíróság, hogy azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába „kényszerítenek” a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató