2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Kínában már elkezdték törölni az LMBTQ-közösséghez tartozók profiljait

Felszámolta a melegek által alapított közösségek csatornáit a WeChat. A kínai tulajdonban álló szolgáltatás nem indokolta a döntést, és egyelőre úgy látszik, nem is akarja.

Komoly felháborodást keltett Kínában, hogy a Tencent birtokában lévő WeChat üzenetküldő szolgáltatás egyszer csak törölte a helyi LMBTQ-közösségek fiókjait, amire ráadásul semmilyen magyarázatot nem adott – írta a BBC. A törölt csatornákat többnyire egyetemi hallgatók működtették, hogy kommunikálni tudjanak egymással.

Kínában nincs könnyű dolga a homoszexuálisoknak, miután a kormány minden fronton támadja, diszkriminálja őket. A beszüntetett WeChat-fiókok azonban nem tettek semmi rosszat: csak azért hozták létre őket, hogy támogatni tudják a közösségekhez tartozókat, és kiálljanak a jogaik mellett. A törölt fiókok közt olyan is akadt, amit évekkel korábban hoztak létre. Ennek ellenére most mégis problémát találtak vele kapcsolatban, de hogy mit, azt nem tudni, mert a WeChat hallgat.


A LMBTQ-közösséget alaposan felkavarta az ügy, a kínai internetezők egy része pedig kifejezetten örült neki. Több olyan bejegyzés is született ugyanis a fórumokon, amikben azt hangoztatták, hogy itt volt az ideje, hogy elhallgattassák őket.

A BBC szerint egy időben a szintén kínai Weibo sem tolerálta a homoszexuális felhasználókat, illetve az általuk megosztott tartalmakat. Olyannyira nem, hogy az üzemeltető közölte: bármit is tegyenek közzé, azt azonnal eltávolítják a felületről. A tervezett döntés később azonban olyan hullámokat vert, hogy a Weibo visszavonta azt.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató