2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Volt román román külügyminiszter: A polkorrektség miatt az EU egyre gyengébb lesz

Teodor Baconschi szerint a mai „progresszívek ugyanolyan dogmatikusak és intoleránsak, mint leninista szellemi elődeik”.


 
A volt román külügyminiszter, Teodor Baconschi közösségi oldalán írt az Európai Unió és a „progresszivizmus” viszonyáról, az írást a Főtér szemlézte.

Írásában Baconschi úgy vélekedik, hogy miképp „a marxizmus is a polgári értelmiségi körök révén tört be a cári Oroszországba – lévén az egyetlen közeg, amely képes volt »új eszmék megvitatására« –, úgy a kulturális neomarxizmus a mai Európába egy virágzó akadémiai polgárságnak köszönhetően tör be, amely a proletár internacionalizmust egy globális, multikulturális internacionalizmussal helyettesíti”. 

A volt román külügyminiszter szerint ez az új „progresszív” szárny épp olyan dogmatikus és intoleráns, mint „leninista vezetésű elődje”, mert, mint fogalmaz, 

egyenesen »fasizmusnak« minősít minden attitűdöt, amely szembenáll vele, az európai eszmét pedig a saját, alternatívák nélküli agendájára szűkíti.

Baconschi szerint a kereszténység is meggyengült Európában. A „progresszivizmus” válasza erre pedig szerinte az, hogy „Európa ma már nem keresztény, és a kereszténység bármiféle újraéledése veszélyeztetné a demokráciát”, továbbá az, hogy „európaiak lehetünk akkor is, ha bármilyen más vallást ölelünk keblünkre, vagy egyet sem.” Baconschi szerint azonban ez az attitűd egyes EU-polgárokat „túlkompenzáló radikalizálódás” felé sodorhat.

A volt külügyminiszter hiányolja az őszinte párbeszédet is. Példaként említi a Brexitet, melynél, mint fogalmaz, nem elemezték a valódi okokat, hanem mantraszerűen ismételgetik, hogy „az euroszkeptikus populisták manipulálták a »tanulatlan tömegeket«”.

A progresszív tábor azt hiszi, az EU-s projektet azáltal konszolidálhatja, ha listázza azokat a makacskodó államokat, amelyeket »ki kellene zárni«, mert nem osztják egyhangúan a politikai korrektség ortodoxiáját”

– fogalmazott Baconschi, hozzátéve: ezen taktika miatt az EU egyre gyengébb, megosztottabb, és jelentéktelenebb lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató