2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyurcsány Ferenc már 15 éve is azt mondta: el lehet innen menni

El lehet menni Magyarországról, itt lehet hagyni bennünket – mondta Gyurcsány 2006-ban az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

A baloldal hosszú évekig volt kormányon, de minden téren belebukott a feladat teljesítésébe.
 
A Magyar Nemzet felidézte azt a tizenöt évvel ezelőtti nyarat, amikor Magyarországon Gyurcsány Ferenc kormányzott. A baloldal most is hatalomra tör, ezért érdemes azt a teljesítményt az Orbán-kormányéval összevetni.
 
Miközben Orbán Viktor miniszterelnök a hazai és a külföldi porondon azért küzd, hogy megvédje a magyar családok és vállalkozók érdekeit, addig legnagyobb politikai ellenfele, Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán azt bizonygatja, hogy nem részeges. A Demokratikus Koalíció elnöke által irányított baloldal és a jelenlegi kormány között azonban nem ez az egyetlen különbség. Ahhoz, hogy világosan lehessen látni az eltérést, érdemes visszatekinteni arra az időre, amikor a balliberális oldalnak hosszú évei voltak arra, hogy bizonyítsa, hogyan tudja irányítani az országot.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2006 nyarán Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere a Nap-kelte című műsorban próbálta cáfolni a Süddeutsche Zeitungban megjelent állítást, miszerint „a tárcavezető megtiltotta a beosztottjainak, hogy a választás előtt megnevezzék a valós költségvetési számokat, mert az rossz hangulatot teremtett volna”.

Veres János szerint mindössze arról volt szó, hogy ő csak az „év további részére vonatkozó becsléseket” tiltotta le.

A német lap mást is írt, például azt, hogy a magyarok „egyelőre azon álmélkodnak, hogy Gyurcsány csapata milyen formulákkal igazolja a kampányhazugságot”. A baloldal ugyanis úgy nyerte meg a 2006-os választásokat, hogy adócsökkentést ígért, miközben nem vallotta be a költségvetés valós helyzetét. Miután ezt nem lehetett tovább tartani, Gyurcsány Ferenc iszonyatos megszorítócsomaggal állt elő, amelyben a lakossági energia drágításától kezdve a meglévő adók emelésén át az újabb közterhek bevezeté­séig minden volt. Úgy, hogy nemzetközi válság nem volt, „mindössze” a 2002-ben kezdett balliberális kormányzás felelőtlen intézkedéseinek kellett megfizetni az árát.

Ekkor mondta el Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén azóta elhíresült mondatait:

„Át lehet menni Szlovákiába adózni, de ez nem oldja meg a gondokat. El lehet menni Magyarországról, itt lehet hagyni bennünket.”

Az óriási adóemelések miatt azonban nem csak a vállalkozások tiltakoztak. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közleményt adott ki, amelyben jelezte: „A több gyermeket nevelők jelentős része a családtámogatási rendszer átalakításával a vesztesek közé került, a most bejelentett intézkedések pedig további nehézségeket okoznak.”

Ez volt tizenöt évvel ezelőtt. Most szintén válságos időszakot él hazánk, ahogyan az egész világ. A koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági szempontból is megállította az életet. A magyar oltási program eredménye az uniós országok élmezőnyébe tartozik, ahogy a gazdaság újraindításának sikere is. A kormány megszorítások nélkül növelte a gazdaság teljesítményét. Ahogy tizenöt évvel ezelőtt, úgy most is megszólalt a NOE. A minap a következő közleményt adta ki: „Korábban nem volt arra példa, hogy egy komoly gazdasági válságot követően ne megszorítások következtek volna. A NOE támogatja az ország újraindulását segítő bejelentett lépéseket, hiszen ezek mindegyike a családok további támogatására épül, miközben minden korábbi támogatás, kedvezmény is megmarad.”

Olyannyira megmarad, hogy bővült is: a jövő évi költségvetésben mintegy 2800 milliárd forint jut a családok támogatására. Mindezen felül, a sikeres oltási programnak és a lépéselőnnyel felérő gazdasági újraindulásnak köszönhetően, a kormány azt is megígérte, hogy ha az idei növekedés öt és fél százalék felett lesz – aminek elérése minden előrejelzés szerint megvalósítható –, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi szja-befizetését. Ez fejenként maximum nyolcszázezer forintot jelent.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató