2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nézőpont Intézet: A magyarok többsége szerint Gyurcsány és Kamu Geri jó viszonyt ápol

A magyarok többsége (59 százaléka) úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester jó viszonyt ápol egymással - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet részére készített közvélemény-kutatásából.

Ezen válaszadók szerint

Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely nem csupán érdekszövetségben állnak

- írta a lap szerdán.

Tehát "hiába próbálja a főpolgármester függetleníteni magát a volt miniszterelnöktől" - fogalmaztak a cikkben.



Csupán a válaszadók 12 százaléka tartja rossznak a két politikus viszonyát, kifejezetten rossznak pedig mindössze 2 százaléka. Ezzel szemben 25 százalék szerint nagyon jó a kapcsolata a korábbi kormányfőnek és az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló főpolgármesternek.

"Ezek az eredmények vélhetően annak is köszönhetők, hogy Karácsony Gergelyről egyre többen tudják: Gyurcsány Ferenc egykori kormányát tanácsadóként segítette, (...) 2018-ban az MSZP és a DK közös jelöltjeinek volt a miniszterelnök-jelöltje, főpolgármesterként pedig Gyurcsány Ferenc embereit ültette fontos budapesti pozíciókba" 


- fogalmazott a Magyar Nemzet.

"Mivel Gyurcsány Ferenc népszerűtlen Magyarországon (a magyarok négyötöde nem akarja fontos pozícióban látni), a főpolgármester érdeke együttműködésük elrejtése, ellenfelei érdeke viszont az, hogy erre felhívják a választók figyelmét" - tette hozzá a lap.

Érdekesnek nevezték, hogy a két politikus jó kapcsolatát a kormánypárti és a kormánykritikus választók egyaránt érzékelik (66, illetve 57 százalék), tehát a vélekedés nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali nyilvánosságban is elterjedt.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatását július 5-7. között végezték ezer ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék - olvasható a Magyar Nemzetben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató