2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Polgárháborús helyzet Dél-Afrikában - a civilek fegyveres csoportokat toboroznak a fosztogatók ellen

Az erőszak és fosztogatások hatására Dél-Afrika néhány fehér közösségében fegyveres ellenőrzőpontok felállításával védekeznek az általános anarchia ellen. Egyesek ezt az apartheid újraéledésének, mások önvédelemnek ítélik meg.

Hetven fölé emelkedett a dél-afrikai zavargások áldozatainak száma, az összecsapások Jacob Zuma volt elnök bebörtönzésének nyomán törtek ki. Zumát korrupcióval vádolják a francia Thales katonai technológiai óriással kötött szerződésekkel kapcsolatban. Zuma hívei, akik túlnyomó többségben a volt elnökhöz hasonlóan a zulu nép tagjai, volt vezetőjük elítélésére tüntetésekkel reagáltak, amelyek hamar általános fosztogatásba, gyújtogatásba és rombolásba csaptak át.

A szupermarketek polcait kifosztották, gyárakba, de még temetkezési vállalatokba is betörtek. Több helyen nemcsak fosztogatás, hanem szándékos rombolás és gyújtogatás is történt, aminek egyes vélemények szerint etnikai okai vannak.



A brit Daily Telegraph lap riportja szerint egyes helyi közösségek, mint a például

a főleg fehérek lakta Howe városában a lakosok fegyveres ellenőrzőpontok felállításával próbálják megfékezni az általános káoszt.

Egy biztonsági cég felhívására csaknem háromszáz felfegyverzett lakos gyűlt össze üzleteik védelmére. Pisztolyokkal és gépkarabélyokkal az áthaladó autók utasait ellenőrizték.



Beavatkozásuk nem tudta megvédeni a városukat a korábbi napok anarchiájától, de néhány üzletet és vállalkozást sikerült megmenteniük közös fellépésükkel. A kis létszámú helyi rendőrség teljesen védtelen volt a romboló tömeggel szemben, szinte órákon belül kifogytak a gumilövedékekből és éles lőszerből is, csak a civil lakosságtól kapott lőszeradományokkal tudták megvédeni a városukat egy nagyobb pusztítástól.



Egyesek szerint a főleg fekete utasokat szállító autókat ellenőrző fegyveres fehérek az apartheid korát idézik elő, és magát az erőszakot is a fehérek uralta korszak számlájára írják. Véleményük szerint az a büntetlenség, amely a régi rendszer kihágásait jellemezte, tükröződik a mai zavargásoknál is. Mások viszont rámutatnak, hogy a szegények által elkövetett fosztogatás inkább a legfelső szinten zajló milliárdos rablás eredménye, mivel a sikátorok lakói úgy érzik, nekik is joguk van az ország vagyonának elvételére, ha ezt dúsgazdag vezetőik következmények nélkül megtehetik.

A fosztogatókat egyes hírek szerint buszokkal hordják a még érintetlen településekre, és az erőszak szervezésével Zuma volt elnök és az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) támogatóit vádolják. Dél-Afrikát, amelyet sokszor a világ legerőszakosabb demokráciájának neveznek, egyesek már nem sorolják a demokratikus országok közé az elharapózott bűnözés miatt.



Az ország az előző évtizedek mezőgazdasági és ipari fejlesztéseinek köszönhetően a környező országokhoz képest még viszonylag gazdag, és a közigazgatás bizonyos részei is működőképesek, de az apartheid után lábra kapott korrupció újraélesztette a régi etnikai ellentéteket. Huszonhét évvel az apartheid után az országban elfogadhatatlan mértékű szegénység uralkodik, ami veszélybe sodorhatja az ország demokratikus berendezkedését.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató