2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Putyin keményen üzent Ukrajnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: nem ellenzi, hogy az ukránok létrehozzák saját államukat. De csak azon határok között, amely határai Ukrajnának a Szovjetunióhoz való csatlakozásakor megvoltak.

Még egy feltételre is emlékeztetett. Erről Anatolij Szobcsak, az új Oroszország közéleti személyisége, Pétervár első polgármestere beszélt.

 „Neki az volt a véleménye: a Szovjetuniót létrehozó köztársaságoknak – miután saját maguk mondták fel az 1922-es szerződést – azon határok közé kell visszavonulniuk, amely határokkal ők a Szovjetunióhoz csatlakoztak” – idézte föl szavait Putyin.

Az orosz elnök közölte: más szavakkal ezt úgy kell kifejezni, hogy „azzal menjetek, amivel jöttetek”. Minden más területi gyarapodás ugyanis megbeszélések tárgya kell hogy legyen.

„Egyre inkább úgy érzem, Ukrajnának nincs szüksége a Donyec-medencére. Elsősorban azért, mert az ott élő emberek sohasem fogják elfogadni azokat a szabályokat, amelyeket Kijev erővel, blokádokkal és fenyegetésekkel akar rájuk erőltetni”

– közölte az orosz államfő az állítólag maga által írt ötezer szavas tanulmányban.

„Ukrajna teljes egészében a szovjet időszak agyszüleménye, és az országot jelentős mértékben a történelmileg Oroszországhoz tartozó területen hozták létre” – írta az orosz elnök, majd azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna szuverenitása csak Oroszországgal együttműködve képzelhető el. „Végül is egy nemzet vagyunk” – magyarázta, és azt is sérelmezte, hogy a Szovjetunió 1991-es széthullása után a függetlenné vált tagköztársaságok nem adták vissza Oroszországnak a kommunista vezetők által Putyin szerint jogtalanul átadott területeket.

Ukrajna a Nyugat „trójai falova”

Putyin szerint egyébként a jelenlegi Ukrajna nem más, mit egy olyan Nyugat által megalkotott projekt, amelynek célja, hogy Moszkva ellenségei meggyengítsék Oroszországot. „Az Oroszország-ellenes projekt nyugati kitalálói úgy hozták létre az ukrán politikai rendszert, hogy ugyan egymást váltják a miniszterelnökök, a miniszterek és a parlamenti képviselők, ám az Oroszországtól való eltávolodás és az oroszellenesség megmarad. Manapság csak az a jó ukrán patrióta, aki gyűlöli Oroszországot. Az egész ukrán államiság gyakorlatilag erre épül” – magyarázta Putyin. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató