2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Brüsszel megtámadta Magyarországot, megindította a kötelezettségszegési eljárást

A homofóbtörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben - jelentették be Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései miatt. Az uniós testület erről friss sajtóközleményében, a júliusi „eljáráscsomag” ismertetésekor tájékoztatott.

Magyarország mellett Lengyelországgal szemben is jogi eljárás indul LMBTQ-ügyben.

Hazánk esetében az EB az egyenlőség, valamint az alapvető jogok érvényesülését kérdőjelezi meg a törvénnyel kapcsolatban, továbbá abban is lehetséges jogsértést lát, hogy Magyarországon az LMBTQ tematikájú mesekönyvekben fel kell tüntetni, hogy azok a „megszokottól eltérő” kiadványok. Lengyelországgal kapcsolatban kifogásolják az úgynevezett LMBT-mentes zónák létét, s azt, hogy Varsó ezidáig nem válaszolta meg kielégítően az azokkal kapcsolatos aggályokat.

 
Lapunk is cikkezett róla, hogy a gyermekvédelmi törvény hatalmas hullámokat vert fel az EU-ban: az téma volt az állam- és kormányfők júniusi csúcstalálkozóján, majd az Európai Parlament is vitát rendezett róla. Emlékezetes, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szokatlanul élesen fogalmazott a magyar jogszabályról, azt többször szégyenteljesnek nevezte. A német politikus már az elmúlt hetekben ígéretet tett rá, hogy az EU jogi eszközökkel lép majd fel a magyat szabályozással szemben.

A közelmúltban levélváltás is történt a törvény miatt Brüsszel és Budapest között. Mint azt Varga Judit igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozta, a kormány – a szokásos két hónaptól eltérően – egy hetet kapott a bizottságtól a válaszadásra, ami június 30-ig meg is történt. Az EB csütörtökön az eljárást megelőző párbeszédnek nevezte a levelezést, s emlékeztetett: mostantól mindkét EU-országnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a bizottság szerdán elküldött felszólító levélre – utóbbi a hivatalos jogi eljárás első lépcsőfoka.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató