2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Fleck Zoltán: Az EU örülni fog, ha megszabadul az Orbán-rendszertől

A jogszociológus szerint „egy nem jogállami rendszer alkotmánya vagy Alaptörvénye nem tekinthető jogállami alaptörvénynek”.

Fleck Zoltán jogszociológus a Klubrádió Megbeszéljük... című műsorának vendége volt. Úgy gondolja, az EU örülni fog, ha megszabadul az Orbán-rendszertől, és sokkal kevesebb fenntartása lesz azzal kapcsolatban, hogy indul be az új alkotmányozás. Ezzel együtt az erre vonatkozó kritikát komolyan kell venni, ha győz a jelenlegi ellenzék és lesz lehetősége foglalkozni az Alaptörvénnyel, írja a klubradio.hu.

Az Alaptörvénnyel kapcsolatban Fleck megjegyezte: mintha valami szentségről lenne szó, amelyet magyar társadalom többsége akar, magáénak érez. Ezzel a kritika lehetőségét szüntetik meg,

ami a diktatúra legjobb jele.

A jogszociológus szerint elég világosan látszik, hogy európai uniós intézmények sem tekintik jogállamnak Magyarországot, nem csak belülről hangoznak el kritikák a magyar politikai berendezkedés nem demokratikus voltára vonatkozóan. „Az Alaptörvény kifejezi ennek a nem jogállami minőségnek a lényegét” – fogalmazott Fleck, majd hozzátette:

Egy nem jogállami rendszer alkotmánya vagy alaptörvénye – még ha el is tekintünk, bár nehéz lenne, attól, hogy született –, nem tekinthető jogállami alaptörvénynek.

Fleck szerint az Alaptörvény az Orbán-rendszer „csapdája”, amelyet azért hozott létre, hogy elvesztett választás után se lehessen ténylegesen átvenni a hatalmat. Így viszont szerinte az Alaptörvényt alkotmánnyal ellentétes célra használták, hogy bebetonozzák egy szűk csoport hatalmát, vagyis „igazán antidemokratikus eszközzé vált”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató