2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Több mint 70 halottja van a németországi és belga áradásnak, 1300 ember eltűnt

Több mint hetvenen meghaltak, a száz éve nem látott esőzések miatti áradásokban Belgiumban és Németországban – írta a BBC. A CNN 1300 eltűntről tud. A német területeken leginkább Észak-Rajna-Vesztfáliát és Rajna-vidék-Pfalzot érintette a száz éve nem látott esőzés, amelyet a klímaváltozás számlájára írnak.

 

 

Pénteken további esőre, így az áradások emelkedésére lehet számítani.

Németországban a hadsereg több száz katonáját is bevetették a mentési munkálatokba, sokakat a házak tetejéről kell kimenekíteni. Több tucat épület összeomlással fenyeget, sokat csak helikopterrel lehet elérni az áradás miatt.

„Újra és újra hasonló helyzetekkel fogunk szembenéni, így fel kell gyorsítanunk a klímaváltozás elleni intézkedéseket…a változások hatása ugyanis nem egyetlen államra fog korlátozódni” – mondta Észak-Rajna.Vesztfália tartományi vezetője, Armin Laschet.

A természeti csapás miatt Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is részvétét fejezte ki, nem sokkal a német kancellárral, Angela Merkellel való washingtoni találkozója előtt.

Belgiumban már 10 felett a halálos áldozatok száma. Verviers belvárosában autókat sodor az ár a telesen elárasztott utcákon.

 

Csütörtöktől Liége tartományban is súlyos a helyzet, teljes települések kerültek víz alá, kocsikat sodort el az áradás, sok helyen a házak első emeletéig ér a víz. Az ország több tartományában, Namurben és Liège-ben már szerdán vészhelyzetet hirdettek ki, a hatóságok úgy döntöttek, hogy kiürítik a környező kisebb településeket. A Liège tartományban található 9000 fős Pepinster városában csónakokkal kellett kimenekíteni az embereket, miután tucatnyi ház dőlt össze az áradás következtében, körülbelül hatvanan a háztetőkön kerestek menedéket. A környéken a 2 méteres magasságot is elérte a vízszint.

Aki teheti, hagyja el Maastrichtot

A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől – írta az MTI.

A hollandiai Limburg tartományban fekvő Maastricht több városrészét kiürítik – jelentették be a helyi hatóságok. Azt mondták, hogy a Maas folyó az éjszaka folyamán várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül.

A holland királyi pár csütörtök este az árvíz sújtotta térségbe utazott, ahol helyi polgárokkal és polgármesterekkel találkozott. Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma. További négy embert eltűntként tartanak nyilván – jelentette a belga Belga hírügynökség.

Annelies Verlinden belügyminiszter az Európai Unió polgárvédelmi mechanizmusának elindítására szólított fel, Franciaország, Olaszország és Ausztria pedig sürgősségi segítséget ajánlott fel.

A csaknem 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott. A Maas folyó mentén élőket felszólították, hogy hagyják el otthonukat.

A heves esőzések és áradások miatt a katasztrófavédelmi és biztonsági erők éjt nappallá téve dolgoznak az ország keleti részén.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató